Det må ha suttit långt inne, men nu avgår Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver BBC News.

ANNONS

Det har varit en turbulent vecka för Boris Johnson. Under gårdagen kunde Dagens PS rapportera att två av hans närmaste ministrar avgått i protest, sedan det uppdagats att Johnson befordrat en anställd som anklagats för sexuella trakasserier.

En incident som snarast kan benämnas som toppen på ett isberg av anklagelser och av många har beskrivits som ett misslyckande av gigantiska mått.

Inte minst en skamfläck för brittisk politik som genererat i ett antal avhopp även under förmiddagen i dag. Ett stort antal demonstranter har också flockats utanför 10 Downing Street i London för att uttrycka sitt missnöje.

Johnsons avgång oundviklig

Att Johnson nu avgår som ledare för Torys måste av det skälet ses som oundvikligt, även om det utåt sett framstått som att premiärministern kämpat med näbbar och klor för att behålla sin post.

Under sommaren inleds arbetet med att hitta en ersättare som väntas vara på plats lagom till Tory-partiets konferens i oktober, skriver BBC News.

Tackade för sig

I ett livesänt uttalande utanför 10 Downing Street i eftermiddag tackade Johnson för sin tid som premiärminister och sade samtidigt hur ledsen han är över att behöva lämna ”den bästa arbetsplatsen i världen”.

I sitt tal nämnde han även Rysslands invasion av Ukraina och det ansvar Europa har för att stå upp för det som är rätt. En kamp som oförtrutet kommer att pågå, oavsett vem som blir Johnsons efterträdare.

Avslutningsvis beklagade Johnson att han misslyckats med att vinna folkets förtroende, men tillade också att det är en utbildning i sig självt att axla rollen som premiärminister. En ynnest som tagit honom genom hela Storbritannien och genererat i spännande och oväntade möten.

Den påtaglig berörde premiärministern avslutade sedan sitt tal med att säga att även de mörkaste stunder har en guldkant och syftade då på framtiden som Storbritannien går till mötes.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Röster höjs för Boris Johnsons avgång – igen [Dagens PS]

Läs även: Boris Johnson sitter kvar som premiärminister [Dagens PS]

Läs även: Summan av partygate – 126 lagbrott [Dagens PS]