Dagens PS

Därför blev det ingen röd våg i USA

Röd våg
Kevin McCarthy uppmanar Joe Biden att skynda sig hem till USA. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 nov. 2022Publicerad: 10 nov. 2022

Hög inflation. Lågt betyg för presidenten. Ändå lyckades inte Republikanerna i USA:s mellanårsval. Här är skälen till att den röda vågen aldrig kom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Republikanerna hade räknat med en flodvåg av framgångar i USA:s mellanårsval. I ryggen hade man en inflation på 8 procent, låga betyg för president Joe Biden och dessutom traditionen att en sittande presidents parti alltid backar mitt i valperioden.

Ändå blev den republikanska vågen bara en liten bäck av framgångar i förhållande till vad man väntat sig. Varför?

“Inflationen och ekonomin visade sig inte vara så skadliga för Demokraterna som de befarat”, skriver BBC News i en valanalys.

Även om ekonomin saktat in är den relativt frisk – och även om kostnader stigit fortsätter tillväxten och arbetslösheten är ganska låg.

“Människor älskar inte ekonomin, men de blir inte uppsagda, vilket gjorde att andra frågor som abort, som invandring, som den “stora lögnen” på högerkanten istället kunde dominera valets avslutande veckor”, säger Chris Jackson, senior vice president hos Ipsos.

Jackson menar att Donald Trump och Republikanerna delvis föll på eget grepp genom att expresidentens spöke höll frågor som rasism, abort och klimatfrågan vid liv.

“Vad vi kan säga är att Republikanerna – och särskilt Trump-republikaner – inte kunde komma ur sina gamla spår och låta saker som inflation eller ekonomi dominera diskussionen, vilket förmodligen skulle ha gett Republikanerna större vinster”, säger Jackson.

Resultatet?
“Republikaner gav i huvudsak Demokraterna andra områden att driva annat än de frågor de förlorade på, vilket var ekonomin.”

ANNONS

Det visar sig också att valdeltagandet varit historiskt högt för ett mellanårsval, vilket anses ha gynnat Demokraterna och unga väljare sägs ha röstat bland annat utifrån de allt hårdare attackerna mot rätten till abort.

“Generation Z-väljare visade sig faktiskt”, säger Jon Taylor, professor i statsvetenskap vid University of Texas – San Antonio, till BBC.

“Hade inte Högsta domstolen omkullkastat Roe v Wade redan i juni, skulle Demokraterna inte ha haft det för att ge väljarna energi, med tanke på dynamiken i frågor som rör brott, invandring eller inflation. Det hjälpte faktiskt demokraterna att avvärja den röda vågen.”

Årets mellanårsperiod sågs också allmänt som ett lackmustest på Donald Trumps arv och hans fortsatta inflytande över det republikanska partiet.

Där tror Jon Taylor att republikaner som är mot Trump kan ha valt att lägga sina röster på motkandidater eller inte rösta för att undergräva Trumps inflytande över partiet.

Läs även: Superjämnt: Staterna som avgör valet i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS