Trycket på begravningsbyåer och sjukhus är massivt i Kina där covid-19 nu uppges sprida sig okontrollerat. Myndigheternas version är en annan.

ANNONS

Ingen tror på Kinas officiella statistik över antal smittade och döda i covid.

Reuters skriver med hänvisning till expertbedömningar att viruset ”sannolikt smittar miljontals människor om dagen”.

Efter att Kina lättat på sin stränga noll-covid-politik har smittspridningen i landet exploderat.

Nedstängningar av hela städer upphör efter protester, liksom de omfattande virustesterna på invånarna på vägen mot ett fullskaligt återöppnande under nästa år.

Kinas officiella covid-siffror är en sak – verkligheten en annan

Samtidigt skenar covid-fallen och har utlöst ett extremt tryck på kinesiska sjukhus och begravningsbyråer, enligt nyhetsbyrån.

Enligt tillrättalagd statistik registrerades tre covid-relaterade dödsfall på tisdagen, upp från ett dödsfall under måndagen.

ANNONS
ANNONS

Men siffrorna stämmer inte överens med uppgifterna som kommer från begravningsbyåerna, konstaterar Reuters som även jämför med hur det sett ut i länder som är betydligt mindre folkrika än Kina i samband med att restriktionerna hävts.

Från de kinesiska sjukhuset är bilden densamma som begravningsbyåerna ger – aldrig tidigare har personalen upplevt en liknande tillströmning av patienter där köerna till akutmottagningarna uppges ringla långa.

Ekonomer räknar med rejäl avmattning i landets tillväxt

Medan Kina planerar att riva upp karantärsreglerna för flygresenärer som anländer i början av januari överväger flera länder att omvänt i varierande grad införa reseregler, covid-tester och krav på karantän för kinesiska besökare.

Reuters uppger att amerikanska tjänstemän citerar ”bristen på transparent data” som skäl för att besluta om resekrav för resenärer som återvänder och är inresande från Kina.

På grund av covid-vågen och regimens tidigare noll-covid-strategi bedömer vissa ekonomer att landets tillväxt i år blir den lägsta på nästan ett halvt sekel och stannar vid omkring 3 procent.

Morgan Stanleys ekonomer förväntar sig att Kinas ekonomi växer med 5,4 procent 2023.

ANNONS
ANNONS

Goldman Sachs spår att BNP-tillväxten blir 5,2 procent nästa år.

Allt enligt Reuters.

Läs även: Kina fruktar våg av covid-utbrott [Dagens PS]

Läs mer: Kina drämmer till med BNP-skräll [Dagens PS]