Det är krig i Europa – i morse inledde Ryssland en invasion av Ukraina på order av president Vladimir Putin. Explosioner hörs i städer som Kiev, Charkiv, Kramatorsk, Odessa och Mariupol.

ANNONS

Tidigt i morse förklarade Ryssland krig mot Ukraina och inledde en invasion av landet. Ukrainas inrikesminister uppger att hundratals personer har dött eller skadats i de ryska bombningarna, rapporterar CNN.

”Jag har fattat beslutet om en militär insats”, säger Rysslands president Vladimir Putin. 

”Ryssland kommer att agera omedelbart och kraftfullt om andra nationer lägger sig i”, säger han och varnar för ”konsekvenser som man aldrig tidigare har skådat” om så skulle ske.

Enligt Putin är målet att ”avmilitarisera och avnazifiera” Ukraina.

”Detta är ett angreppskrig”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter. ”Ukraina kommer att försvara sig och vinna. Världen måste agera och stoppa Putin. Det är dags att agera – omedelbart.”

ANNONS
ANNONS

”Ryssland har attackerat vår militära infrastruktur och våra gränsposteringar. Explosioner har hörts i flera Ukrainska städer. Vi inför nu ett undantagstillstånd och en stund sedan pratade jag med president Biden och USA har redan börjat samla internationellt stöd. Vi arbetar. Försvaret arbetar. Hela Ukrainas säkerhetssektor arbetar. Få inte panik. Vi är starka och redo för allt. Vi kommer vinna för vi är Ukraina. Ära till Ukraina”, säger Ukrainas president Volodomyr Zelensky.

”Jag fördömde denna oprovocerade och omotiverade attack från ryska militära styrkor. Jag informerade honom om de steg vi tar för att samla internationellt fördömande, inklusive i kväll i FN:s säkerhetsråd”, säger Joe Biden enligt New York Times.

”Ryssland är ensamt ansvarigt för döden och förstörelsen som denna attack kommer att medföra, och USA och dess allierade och partners kommer att svara på ett enat och beslutsamt sätt. Världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt.”

Kievs borgmästare, den tidigare boxningsmästaren Vitali Klitschko försäkrade medborgarna på ukrainsk tv om att affärer och banker fortsatt var öppna och bensinstationer fortsatt har bränsle. ”Få inte panik”, säger han. ”Stanna hemma.”

Vid 13.30 tiden rapporterar Bloomberg att ryska trupper gått in i Kiev-området norrifrån från Belarus.

Läs mer: Världsledarnas reaktioner – så fördöms invasionen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Priset på guld ökar efter Rysslands invasion av Ukraina [Dagens PS]

Läs mer: Stockholmsbörsen rasar – bolag med rysk anknytning i botten [Dagens PS]

Läs mer: Biden: Skarpa sanktioner mot Ryssland [Dagens PS]

Läs mer: Putin beordrar ryska styrkor in i utbrytarrepublikerna [Dagens PS]