Kina tappar rollen som världens fabrik – de tar över

Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022
Kina fabriker
Kina världens fabrik. (Foto: Pixabay)

Världens fabrik under fyra decennier. Men i spåren av sin covid-policy håller man på att tappa rollen. Nu vill fem andra länder ersätta Kina i dess pole position.

ANNONS
ANNONS

Kinas covid-policy driver företag att diversifiera leveranskedjorna och flytta dem från Kina, en utveckling som ur geopolitiska spänningar började redan under Donald Trumps presidentskap i USA.

Nu fortsätter och förstärks den trenden – med Kina som förlorare och med Indien, Vietnam, Thailand, Malaysia och Bangladesh som de ivrigaste att ta över stafettpinnen, skriver Business Insider.

Kina har sett en fyra decennier lång uppgång som lett landet till rollen som världens fabrik.

Det har också varit den epok som gett globaliseringen en ny nivå och integrerat leveranskedjorna runt jordklotet.

MISSA INTE: På söndag rekordhöjs elskatten – med 800 kronor

Började med Trump

Men när Donald Trump inledde sitt handelskrig mot Kina började den utvecklingen plana ut. Investerarna började omvärdera sina geopolitiska risker.

Den utvecklingen var dock intet mot vad vi ser nu. Pandemin och Kinas covid-19-policy har gjort det klart för alla att man inte bör vara beroende av ett enda land för sin tillverkning.

“De geopolitiska spänningarna i sig kanske inte har resulterat i denna nivå av omstrukturering av försörjningskedjorna, men covid gav den verkligen extra fyllighet och extra bränslet till elden”, sade Ashutosh Sharma, forskningschef hos marknadsunderökningsföretaget Forrester tidigare i december.

ANNONS
ANNONS

Biden fortsätter

Dessutom kvarstår effekterna av det Trump-inledda handelskriget. Hans efterträdare, Joe Biden, har inte dragit tillbaka de förhöjda tullar mot Kina som Trump införde.

I stället införde han, exempelvis, i oktober exportkontroller på utrustning till kinesiskt ägda fabrik som gör avancerade chips, något som ytterligare belastar handelsrelationen mellan länderna.

De multinationella företagens metod för att hantera situationen är att flytta produktion och leveranskedjor från Kina och sprida dem på fler länder.

Här är Indien det främsta alternativet för många.

Störst 2023

Indien vill ta Kinas roll i avancerad tillverkning och har en stor ung befolkning. 2023 kommer man för övrigt att bli världens folkrikaste land, enligt en rapport från FN.

ANNONS

Apple har redan flyttat en del av sin iPhone-produktion till indiska delstaterna Tamil Nadu och Karnataka och har planer på att flytta sin iPad-tillverkning till Indien.

“Indien har en stor arbetskraftspool, en lång historia av tillverkning och statligt stöd för att främja industri och export. På grund av det undersöker många om indisk tillverkning är ett lönsamt alternativ till Kina”, konstaterar Julie Gerdeman, vd för plattformen Everstream, hos Insider.

Finns hinder

Samtidigt finns betydande hinder för en satsning i Indien. Även om den indiska regeringen ökar sina ansträngningar är det fortfarande svårare att göra affärer i Indien än i Kina på grund av byråkrati och processer som förlänger beslutsfattandet, skriver Business Insider.

Den trögheten försöker Indiens konkurrenter som ”Kina-ersättare” utnyttja.

Då handlar det om Vietnam, Thailand, Malaysia och Bangladesh som satsar på att kompensera sin mindre storlek kontra Indien med en snabbare och smidigare process för etableringar och produktion.

Läs även: Kina drämmer till med BNP-skräll

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.