Nya katastrofsiffror för Tesla – rakt utför

Uppdaterad: 27 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022
Tesla
Tesla slår nya rekord i hur mycket aktiekursen rasat. (Foto: Tesla)

Det går fortsatt rakt utför för Tesla och alla aktieägare som fick se en ytterligare dipp på tisdagen med nio procent. Hittills i år har aktien rasat med hela 68 procent utan något stopp i sikte.

ANNONS
ANNONS

Kanske inte det avslutet på året som Teslagrundaren Elon Musk hade tänkt sig eftersom huvudvärken fortsätter för hans bolag. På tisdagen fortsatte aktien neråt med nio procent, och kraschen har hittills i december varit 43 procent och i år 68 procent, berättar CNBC. 

Problem vid fabriken i Shanghai

Som om problemen inte var nog för Musk så kommer Teslas fabrik i Shanghai bara vara öppen halva januari, som svar på att covid formligen exploderar i Kina och Shanghai nu när landet går vidare som om ingenting har hänt de senaste åren.

Katastrofsiffrorna för bolaget är faktiskt nytt rekord, i år, i december och under nuvarande kvartal – som visar ett 58-procentigt ras, att jämföra med 38 procent under det andra kvartalet i år som var det tidigare rekordet. 43 procent i december slår det tidigare rekordet med hästlängder som var 25 procent. Om man jämför med andra biltillverkare så leder även Tesla ligan, där bolag som Ford och General Motors har minskat med omkring 45 procent.

ANNONS
ANNONS

Musk säljer av Tesla-aktier

Samtidigt fortsätter Elon Musk att sälja av sina Tesla-aktier. I december sålde han 22 miljoner aktier för 3,6 miljarder dollar. Många aktieägare är nervösa vad som ska hända med Tesla medan grundaren samtidigt blir allt mer opålitlig i sin hantering av Twitter. Många tror inte att Musk han hålla fast vid Teslas ledarroll.

“Jag tror att han verkligen behöver fokusera på att ge oss fantastiska bilar”, säger Craig Irwin, analytiker på Roth Capital.

Dan Ives på Wedbush Securities uppger att Musks ledarskap behöver ryckas upp avsevärt eftersom han “sover vid ratten”.

Aktien handlades på tisdagen för 112 dollar.

Läs även: Efter Teslas ras – aktien stor blankarfavorit

Läs även: Pressat Tesla ger rabatter – köpare sviker

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.