Dagens PS

Sveriges riksdag utser Ulf Kristersson (M) till ny statsminister

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson (M) bildar nu regering. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 okt. 2022Publicerad: 17 okt. 2022

På måndag klockan 12 valde riksdagen Ulf Kristersson (M) till statsminister, och får nu uppdrag att bilda regering. 176 ledamöter röstade för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att få bilda regering behöver Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att en majoritet i riksdagen inte röstar nej till Ulf Kristersson som statsminister. 176 ledamöter röstade för förslaget.

Knapp majoritet

Tillsammans har de fyra partierna 176 ledamöter, vilket utgör en knapp majoritet i riksdagen. Det innebär att samtliga ledamöter för de tre regeringspartierna samt SD röstade för sitt eget förslag.

I debatten på måndag förmiddag i riksdagen vädjade miljöpartiet och vänsterpartiet till ledamöterna att säga nej till förslaget. Men det övertygade alltså ingen.

SD står utanför regeringen

Sverigedemokraterna kommer inte att ingå i den nya regeringen men får stort inflytande över bland annat migrationspolitiken. Detta eftersom SD är blev största partiet av de fyra. I regeringsförslaget finns Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som får dela på ministerposterna.

Kontroversiellt inom L

Samarbetet har öppet ifrågasatts av Liberalernas partiavdelning i Stockholm, vilket Dagens Nyheter rapporterat om. Detta eftersom de menar att samarbetet har gett för stora eftergifter till Sverigedemokraterna, på de liberala idealens bekostnad.

ANNONS

Läs även:

Så blir den nya regeringens politik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS