”De har tjänat över 2,5 miljoner kronor på drygt ett år. Jag gör den bevisvärderingen att det finns tillräckliga skäl för åtal och att de har arbetat efter en brottsplan”, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM), till TT.

Läkarstudenterna har nu åtalats för grov otillbörlig marknadspåverkan. Enligt EBM har de tjänat stora pengar genom att i olika börsforum tipsa om aktier som de själva hade stora innehav i, och sedan sälja.

Åtalet omfattar affärer i 14 olika bolag. Samtliga är verksamma i läkemedelsbranschen och närliggande sektorer.

”Brottsligheten är allvarlig, därför att det är många som har blivit lurade och aktiekurserna har ju blivit helt tokiga. I ett bolag gick aktien upp med 54 procent efter att de hade publicerat”, säger Leopoldson.

Männen har, på sajter som redeye.se och placera.nu, publicerat analyser och inlägg om bolagen under falska identiteter.

”De här analyserna ger ett väldigt initierat och professionellt intryck. Men de är alltså vilseledande, partiska och haussande. Och det där är väldigt svårt att upptäcka för någon som inte har speciella kunskaper när det gäller medicin och läkemedel”, säger Leopoldson.

De båda åtalade männen, som är i 20-årsåldern, nekar till brott.

”Oavsett vad de har skrivit eller inte skrivit, så har det inte påverkat kurserna överhuvudtaget”, säger advokat Sven-Eric Ohlsson som försvarar en av männen.

Han säger att vid en del tillfällen har de aktuella aktierna gått lite sämre än kurserna rent generellt.

ANNONS
ANNONS

Rättegången hålls troligtvis under hösten.

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!