Dagens PS

Tjänstepension: En kalldusch kan vänta

En kvinna läser om tjänstepension. Länsförsäkringar har räknat ut hur det slår på din pension att ta ut tjänstepensionen på kortast möjliga tid, fem år
Länsförsäkringar har räknat ut hur det slår på din pension att ta ut tjänstepensionen på kortast möjliga tid, fem år. (Foto: TT/ Foto: Jessica Gow / SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Ny statistik visar att många tar ut sin tjänstepension under kortast möjliga tid, det är något pensionsekonomen Trifa Chireh varnar för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt färsk data från Länsförsäkringar på 376 000 pensionärer, tar ungefär var tredje pensionär ut sin tjänstepension på fem år.

Trots att kvinnor har längre medellivslängd än män väljer de oftare än män den kortaste utbetalningstiden på fem år, 39 procent av kvinnorna och 33 procent av männen väljer det.

Kan bli en kalldusch

Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh påpekar att en kalldusch kan vänta för den som väljer en utbetalningstid på fem år.

Efter de fem åren finns kanske bara den allmänna pensionen finns kvar och det kan göra det svårt att få ekonomin att gå ihop.

När de fem åren är till enda och pensionen sjunker med ett antal tusenlappar per månad kan det komma som en tråkig överraskning.

ANNONS

Senaste nytt

27 000 i månaden

“Det är viktigt att planera för ett aktivt liv då vi lever allt längre och se till att utbetalningarna blir jämna över flera år och inte bara under några år. Om du går i pension när du är 65 år och väntas leva till du är 85 år ska pengarna räcka längre än fem år”, säger Trifa Chireh i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt henne har kvinnor i dag en pension som i genomsnitt är 7 000 kronor lägre än mäns, hon menar att det är det här ekonomiska gapet som kan göra att kvinnor tvingas ta ut sin tjänstepension på kort tid.

Enligt Länsförsäkringars uträkning sjunker pensionen med drygt 27 000 kronor i månaden efter fem år för den som har en lön på 45 000 kronor och tar ut sin tjänstepension på fem år.

Skiljer sig mellan länen

Enligt Länsförsäkringars statistik finns det stora skillnader i hur och när människor väljer att ta ut sin tjänstepension.

Utöver skillnaden mellan kvinnor och män skiljer sig pensionärerna även åt beroende på var i landet de bor.

Gävleborgs län ligger i topp när det gäller var flest pensionärer väljer kort utbetalningstid av sin tjänstepension.

Trifa Chireh påpekar att även män lever längre och att det talar för längre utbetalningstider även för dem. 

“Det som får många att välja den kortare utbetalningstiden kan bero på att allt blivit mycket dyrare under de senaste åren och att man har kvar bostadslån och barn som bor kvar hemma”, säger hon.

ANNONS

Hon tillägger att statistik samtidigt visar att allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden.

Länsförsäkringars uträkning

Lön (brutto)Så här mycket får du i pension per månad om du tar ut tjänstepensionen på fem år (brutto) Allmän pension och tjänstepensionEfter fem år får du så här mycket i resten av livet per månad (brutto) Allmän pensionSå här mycket får du per månad om du i stället väljer livslång utbetalning på tjänstepensionen (brutto) Allmän pension och tjänstepension
29 000 kronor33 691 kronor16 156 kronor20 568 kronor
35 000 kronor38 911 kronor17 748 kronor23 071 kronor
45 000 kronor47 608 kronor20 398 kronor27 242 kronor
Källa: Länsförsäkringar

Regeringen sviker välfärden: Drabbar personalens pensioner

SKPF Pensionärernas förbundsordförande, Liza di Paolo-Sandberg, menar att regeringen i sin vårbudget fortsatt glömt bort äldreomsorgen och att välfärdspersonalens pensioner kan drabbas.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS