Dagens PS

18 000 finländare i Sverige förlorar sin folkpension

Svenska och finska flaggan. Finland slutar betala ut folkpension till pensionärer bosatta utomlands, något som drabbar 18 000 finländska pensionärer i Sverige
Finland slutar betala ut folkpension till pensionärer bosatta utomlands, något som drabbar 18 000 finländska pensionärer i Sverige. (Foto: TT/Henrik Montgomery)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Finland ska sluta betala ut folkpension till pensionärer som bor utanför Finland och det handlar framförallt om personer som bor i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 18 000 finländska pensionärer som bor i Sverige drabbas av Finlands beslut att sluta betala ut folkpension till personer som bor utomlands och för dem kom det som en chock, det rapporterar Sveriges Radio.

Beslutet ska träda i kraft den 1 januari 2025 och de finländska pensionärerna har i snitt fått 1 500 kronor i folkpension från Finland.

Nedskärningen kommer främst drabba finländare som är bosatta i Sverige.

Seppo Puolle är vice ordförande Sverigefinska pensionärsförbundet säger att det kom som en fullständig nyhet för honom.

“Förmodligen berör det dem som har de sämsta eller lägsta pensionerna”, säger han till Sveriges Radio.

Sverige kommer kompensera

Finlands finansminister Riikka Purras specialmedarbetare Jussi Lindgren har varit med i budgetarbetet. Han tror att Sverige kommer kompensera de Sverigefinska pensionärerna som förlorar sin folkpension från Finland.

Han säger att vad de förstår skulle det lyckligtvis kunna bli full kompensation från det lokala socialförsäkringssystemet för vissa boende i Sverige.

ANNONS

Genom att sluta betala folkpension till finländare som bor utomlands räknar Finland med att spara 38 miljoner euro, nästan 444 miljoner kronor.

Ann-Sofie Kraft Nilsson på Sveriges Pensionsmyndighet säger att de följer det här noga.

“För den som får svensk garantipension och finsk folkpension innebär det att de får en mindre sammanlagd pension. Men den svenska garantipensionen påverkas inte av att folkpensionen försvinner, vi betalar inte ut vare sig mer eller mindre på grund av det här, säger hon till Aftonbladet.

Pensionärer som får både finsk folkpension och svenskt bostadstillägg kan dock enligt henne få ett högre bostadstillägg.

ANNONS

Senaste nytt

Samma sak med garantipensionen

Den finländska folkpensionen fungerar ungefär som den svenska garantipensionen.

“Utbetalningen av folkpension till personer som bor utomlands upphör i enlighet med EU:s praxis”, skriver Finlands finansministerium i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 januari 2023 betalar inte heller Sverige ut garantipension till personer som bor utanför Sverige.

ANNONS

Därför minskar höjd garantipension nyttan av att jobba längre

Vårt pensionssystem skapades för att vara inkomstgrundat så att du skulle få högre pension ju högre samlad inkomst du tjänat ihop under ditt arbetsliv.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS