Dagens PS

Vändning? Nu drar fler byggen igång

Bostadsbyggandet kan vara på väg att öka i Sverige
Vi kan ha nått botten och vara på väg uppåt. Det handlar om byggandet i Sverige där Byggfakta nu redovisar en ökning av antalet byggstarter. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Nu visar sig de första tecknen på att byggandet kan vara på väg att ta fart. Byggfaktas byggstartsindikator för mars pekar på ett trendbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggfakta publicerar varje månad sin byggstartsindikator, som visar hur nybyggnation inom bostäder och övriga fastighetssektorer utvecklas.

De senaste tolv månaderna har indikatorn visat en minskning med 0,4 procent.

Bostadsindikatorn har fallit 3 procent medan övriga sektorer inom byggande stigit 1 procent.

Byggfaktas indikator bygger på dess projektdatabas och tas fram tidigare än offentliga data. Därför visar Byggfakta tendenser som ofta inte ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Marginell ökning

Det kan vi gotta oss i nu när byggstartsindikatorn visar att nyproduktionen stiger något i Sverige.

Visserligen handlar det om endast 0,4 procent men efter ett år av siffror i andra riktningen kan det vara ett trendbrott.

Bostadsbyggandet sjönk med 0,1 procent medan övrigt byggande steg 0,6 procent under månaden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Mindre negativt nu”

”Byggstartsindikatorn steg något i mars. Sammantaget har indikatorn legat ganska stabilt kring nuvarande nivå det senaste året. Även om det fortfarande finns en hel del osäkerhet kring hur mycket aktivitet det faktiskt är i de byggstartade projekten så ser det mindre negativt ut nu än tidigare. Inte minst bidrar ett mindre osäkert konjunktur- och ränteläge till att förbättra förutsättningarna”, sammanfattar Tor Borg, analyschef hos Citymark analys och Byggfakta.

Räntan viktig

På bostadssidan handlar det enligt Borg, trots en marginell nedgång, om att den långsamma återhämtningen fortsätter.

”Bostadsindikatorn visar allt tydligare att byggstarterna har bottnat och till och med återhämtat sig något det senaste halvåret. Kanske är det utvecklare som beviljats investeringsbidrag som känt sig tvingade att byggstarta en del projekt för att inte förlora bidraget, kanske är det positivare ränteutsikter och en stabilare kostnadsbild som fått några fler att sätta spaden i marken”, spekulerar Tor Borg.

20 000 årstakten

”Oavsett så är det än så länge en ganska blygsam återhämtning från en historisk mycket låg nivå”, säger Tor Borg.

”Byggstartsindikatorn signalerar en årstakt på drygt 20 000 byggstartade bostäder för 2023, en bit under vad den officiella statistiken visar, och visar även en liten tendens till ökad årstakt för första kvartalet 2024. Det är dock fortfarande den lägsta årstakten på drygt elva år”, säger Tor Borg.

ANNONS

Samtidigt finns det ett betydligt större behov av nya bostäder.

En offentlig uppskattning är att Sverige behöver en årsnivå av 67 300 nya bostäder och då är den nuvarande nivån inte ens en tredjedel av behovet.

Läs mer:

Skyfall och extremväder försenar byggprojekt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS