Dagens PS

Därför minskar höjd garantipension nyttan av att jobba längre

En pensionär tvättar grönsaker. Den höjda garantipensionen gör att låg- och medelinkomsttagare inte längre tjänar särskilt mycket på att jobba lite längre
Den höjda garantipensionen gör att låg- och medelinkomsttagare inte längre tjänar särskilt mycket på att jobba lite längre. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Vårt pensionssystem skapades för att vara inkomstgrundat så att du skulle få högre pension ju högre samlad inkomst du tjänat ihop under ditt arbetsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När dagens pensionssystem presenterades i mitten av 1990-talet hette det att det ska vara ”raka rör mellan inkomst och pension”, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Låg- och medelinkomsttagare

Att skjuta på sitt pensionsuttag i några månader kan ge något högre pension eftersom du då hinner tjäna ihop lite mer pension och din uttagstid blir lite kortare.

För låg- och medelinkomsttagare är den positiva effekten av att skjuta fram sitt fulla pensionsuttag dock inte lika stor i dag som den en gång var.

Det beror på tillägg och justeringar av pensionssystemets grundskydd garantipensionen, särskilt den höjning av maxbeloppet med 1 000 kronor före skatt, som gjordes 2020.

Det var välkommet för många men för en stor del av befolkningen har det förändrat hur pensionssystemet fungerar.

ANNONS

Senaste nytt

Inflationssäkrat grundskydd

Garantipensionen är inflationssäkrad och det gör att den har räknats upp mycket de senaste två åren när inflationen varit hög, i år räknades den upp med 9,1 procent.

ANNONS

I år har dock inkomst- och tilläggspensionen bara räknats upp med 1 procent, det är de delar av den allmänna pensionen som du arbetar ihop.

Det här har gjort att beloppsnivåerna höjts kraftigt och att fler än någonsin tidigare, varannan person över 66, får del av garantipensionen.

Fler får garantipension

Även personer med genomsnittliga inkomstpensioner får nu garantipension, om än bara ett litet belopp som höjer deras allmänna pension till en lägstanivå.

Som mest kan garantipensionen bli 11 603 kronor i månaden för ensamstående och 10 505 kronor i för gifta.

Om du är singel och din inkomstgrundande pension är 17 655 eller mer före skatt får du ingen garantipension, om du är gift är det 15 988 kronor före skatt som gäller.

Det här gör att det blir mindre lönsamt för låg- och medelinkomsttagare att fortsätta jobba, har du exempelvis 28 500 kronor i slutlön kommer du troligtvis få del av garantipensionen.

Det gör att det blir mindre lönsamt för dig att höja inkomstpensionen genom att jobba längre eftersom när den ökar, sjunker den del du får i garantipension.

ANNONS

Pension: “Aldrig att jag väntar till 67”

När experter räknar på och ger råd om hur uttag av pensionen vid olika åldrar slår på ekonomin är det bara siffror och gällande regler de använder, men det finns även andra värden.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS