Dagens PS

Swedbank: Svensk ekonomi på frammarsch

Swedbank
Sveriges ekonomi går åt rätt håll och har påbörjat en försiktig återhämtning, enligt Swedbanks konjunkturprognos. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

“Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi”, slår Swedbank fast i bankens konjunkturrapport som presenterats på torsdagsmorgonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fallande inflation får Riksbanken att inleda sina räntesänkningar i maj, då med en sänkning på 25 punkter men ytterligare tre sänknngar kommer i år vilket “ger skjuts åt bostadsmarknaden”, skriver Swedbank i sin economic outlook.

Efter sommaren räknar banken med att konsumtionen, som just nu är dämpad, tar fart igen.

Swedbank: Mer expansiv finanspolitik

De reala disponibla inkomsterna stiger i år och ännu mer nästa år i spåren av sjunkande inflation och trots en svagare arbetsmarknad, enligt konjunkturbedömningen.

Swedbank skriver att regeringens nyligen presenterade vårändringsbudget “var ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik” som blir ännu mer expansiv under 2025.

Sammantaget är prognosen att svensk exkomi lägger i överväxeln.

“Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa. Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas”, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson i ett pressmeddelandet.

Läs även: Vändning? Nu drar fler byggen igång Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS