Dagens PS

Forskare: Alla miljardärer gör Sverigebilden skev

Sverige
H&M-familjen Persson är i särklass rikast i Sverige sedan Ikeagrundaren Ingvar Kamprad gick bort. På bilden syns H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson med pappa Stefan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 21 apr. 2024

Sverige utmärker sig både i Norden och internationellt med det höga antalet miljardärer i förhållande till folkmängden, konstaterar forskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här fick medieforskaren Axel Vikström från Kimito att ur jämställdhetsperspektiv kika närmare på hur miljardärer speglas i svensk press.

I likhet med Winston Churchills bevingade ord, att det är “fult att tjäna pengar, men fint att vara rik”, konstaterar han i sin avhandling att den ekonomiska ojämlikheten långsamt är på väg att normaliseras, berättar svenska Yle som intervjuat medieforskaren.

Kravet: Granska rika utifrån deras maktställning

“Mot bakgrunden av den svenska självbilden som ett av världens mest jämlika länder ville jag granska vilka slags spänningar som lyfts upp i mediebevakningen av svenska miljardärer och huruvida den här nya typen av ett klassamhälle har legitimerats”, säger han till tidningen.

Klassamhället är en realitet i Sverige, men när medierna skildrar superrika ligger fokus på hur du blir förmögen.

Forskaren anser att rika i själva verket borde granskas på samma sätt som politiker utifrån sin ekonomiska makt, något som Dagens PS tidigare berättat om.

Nu är koncentration på hur deras rikedom förvärvats, om det skett genom hårt arbete och risktagande, om det gått till på “rätt” eller “fel” sätt moraliskt, eller om andra människor kommit i kläm.

Samtidigt växer de ekonomiska klyftorna i Sverige, vilket fått industriländernas samarbetsorganisation OECD att höja krav på politiska beslut som motverkar just den utvecklingen.

ANNONS

Axel Vikström efterlyser mer transparens i mediernas granskning av rika, det är högst relevant ur demokratiskt hänseende, är hans “slutsats” i avhandlingen, säger han till Yle.

2021 hade Sverige, enligt ekonomijournalisten Andreas Cervenka, cirka 542 miljardärer. Det kan jämföras med omkring 110 miljardärer 2010.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS