Dagens PS

Regeringen: Här är skattesänkningarna som kommer i höst

Elisabeth Svantesson
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Kampen mot inflationen har fungerat – och till hösten blir det miljarder i skattesänkningar, meddelar regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande på måndagen berättar regeringen om flera tunga förslag om skattesänkningar som planeras inför höstens budget.

“Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i pressmeddelandet.

Det rör sig om förslag som först remitteras, för att de sedan ska kunna förhandlas mellan regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna inför höstbudgeten.

Utökning av jobbskatteavdraget

Den största posten är sänkt skatt på arbete och pension. Det föreslås att ske genom en utökning av det ordinarie jobbskatteavdraget med totalt 8,1 miljarder kronor, främst riktat till heltidsarbetande med låga och medelhöga inkomster.

Skatten på pension föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som vid årets ingång har fyllt 66 år förstärks. Den reformen kostar 1,84 miljarder kronor enligt pressmeddelandet.

Bland de förslag som är på remiss inför höstbudgeten finns också sänkt flygskatt, en förlängning av skattenedsättningen för jordbruksdiesel, höjd beloppsgräns för avgiftsfri ersättning till idrottsutövare från en ideell förening, slopad indexering av elskatt, nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda samt separata tak för rot- och rutavdragen ska ha separata tak även efter 2024.

“Beroende av ekonomiska läget”

ANNONS

Förslagen är “beroende av det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med höstbudgeten”, enligt regeringskansliets pressmeddelande.

Läs även: Svantesson försvarar överskottsmålet: “Ordning och reda” (Dagens PS)

Läs även: Ny studie: Global skatt på miljardärer “logiska steget” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS