Det blev ett knappt ja när IF Metalls medlemmar på Volvo Lastvagnar i Umeå röstade om det krisavtal Volvo lagt fram till fackklubben. När rösterna räknats hade 56 procent sagt ja medan 43,5 procent röstat nej, uppger fackklubben i ett pressmeddelande.

ANNONS

Totalt deltog 915 av 1 036 röstberättigade. Det ger 88 procents deltagande i omröstningen. Den gällde frågan om arbetstidsförkortning och lägre lön i spåren av lågkonjunkturen.

Avtalet liknar det som Volvo tecknat lokalt med facken vid Volvo Powertrain i Skövde och Köping. I stort innebär det att medlemmarna i Umeå får upp till 20 procents arbetstidsförkortning samt sänkt lön med upp till åtta procent.

– Inriktningen är att vi kommer att genomföra det som medlemmarna har sagt, säger Gunnar Pettersson, som sitter i fackklubbens förhandlingsdelegation, till TT.

Han uppger att avtalet gäller från den 1 juli till och med den 31 mars nästa år.

Därmed, säger Pettersson, är varslet på 320 personer på fabriken borta.

– Det varslet har företaget sagt att de ska dra tillbaka.

Jenny Björsne, presschef på Volvo Lastvagnar, vill dock varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att varslet dras tillbaka. Omröstningen gällde facket internt, och ännu är de sista samtalen mellan facket och företaget inte avslutade, påpekar hon.

– Det är ett positivt besked och vi vill undvika uppsägningar, säger Björsne till TT.

Förhandlingarna om ett krisavtal i Umeå har tidigare strandat flera gånger.

ANNONS
ANNONS

Enligt en kontroll som IF Metall centralt gjorde för ungefär tre veckor sedan finns ungefär 300 lokala krisavtal.

Fackförbundet beräknar att avtalen räddat drygt 10 000 jobb.

Ingen exakt siffra finns, men IF Metall beräknar att ungefär 50 000 av förbundets cirka 300 000 medlemmar påverkas av krisavtal.