Saudierna själva har inte kommenterat händelsen alls.

Men enligt Margot Wallström är det hennes och Sveriges kritik mot bristande mänskliga rättigheter som fått Saudiarabien att gå i taket.

Enligt PM Nilsson är detta förmodligen inte korrekt.

Sverige var långt ifrån ensamt i sin kritik och Margot Wallström var långt ifrån ensam att fördöma piskstraffet mot bloggaren Raif BadawiSaudiarabien är dessutom vant vid att få kritik för sitt rättssystem, skriver PM Nilsson.

Då ligger det närmare till hands att tro att den saudiska markeringen har med det omdiskuterade saudiavtalet att göra och att avtalet nu är på väg att sägas upp, troligen av Saudiarabien som väljer att förekomma i stället för att förekommas”, skriver han i DI.

Nilson menar att  Stefan Löfven släppt lös ”en opportunism som i längden kan skada Sverige svårt”. Moralismen kring krigsmateriel kan enligt ledarskribenten  lätt överföras till andra produkter. 

ANNONS
ANNONS

”Varför sälja sjukvård, mobilnät och tunga lastbilar till ”världens hårdaste diktatur” som halshugger lika flitigt som IS? Är det dödsstraff eller avrättningsmetoden vi inte tål? Eller diktaturen i sig? På sådana grunder kan man ifrågasätta handel med både Kina och USA, och då är det inte mycket kvar av ett land som gjort sig känd som en orädd exportör och som en pålitlig kugge i det internationella handelssystemet”, skriver Nilsson i Dagens Industri.

Statsminister Stefan Löfven (S) har hittills varit knäpptyst om den uppmärksammade händelsen med Wallström i Egypten. På tisdagen uttalade han sig i SVT Gomorron.

Självfallet är det tråkigt att det blir inställt. Men vi kan inte göra annat än att när vi tycker att vi ser fel, brott mot mänskliga rättigheter, då ska vi göra utryck för det. Det har vi gjort och det står vi för”, säger Löfven.

LÄS MER: ”Bli inte Irans agent” (DI, kräver inloggning) »

LÄS MER: ”I dag bör Löfven kommentera” (SvD) »

LÄS ÄVEN: Wallström stoppad igen: ”Det är ett knytnävslag” (Dagens PS) »