Prisnedgången har kommit snabbare än trott och är ”betydligt större” än vad statistiken visar, vittnar nu flera mäklare.

Först ut var mäklarfirman Erik Olssons vd, med samma namn, som redan för en månad sedan flaggade för prisnedgångar på mellan 10 och 15 procent för bostadsrätter i Stockholm, vilket DagensPS.se skrev om. Och nu stämmer flera branschkollegor in och vittnar om kunder som får ut 700.000-800.000 mindre än de hade förväntat sig för sin gamla lägenhet, skriver Dagens Industri i tisdagens utgåva.

En av mäklarna är Carina Husgård på mäklarfirman BOSTHLM. Enligt henne har prisbilden förändrats rejält på bara två månader.

”Det gäller att inte titta på vad grannen fick när den senaste försäljningen begav sig, för de siffrorna är helt ointressanta nu”, säger hon till Di och uppmanar alla köpare att vara ”extra försiktiga” och – om de kan – först sälja innan man köper nytt.

ANNONS
ANNONS

Hon får medhåll från Alexander Solmell på firman Era som förmedlar bostäder på framförallt Kungsholmen, Östermalm och i Vasastan i Stockholm. Precis som de senaste veckornas rubriker påstått handlar det både om färre spekulanter och ett rekordstort utbud, menar han.

”Under mina åtta år som mäklare har jag endast varit med om tillfälliga nedgångar, men nu verkar det mer permanent”, säger han till tidningen.

Och prisnedgången drabbar inte bara innerstaden. Flera mäklare vittnar om liknande utveckling i Storstockholm och även på villamarknaden har kylan börjat sprida sig, berättar Mikael Öberg på Skandiamäklarna i Trångsund och beskriver läget för de allra dyraste objekten som ”stendöd”.

”Där får vi inte ens några bud.”