Wallström ifrågasätts starkt för sitt val av ordet ”medeltida” i sitt fördömande av straffet mot den saudiske bloggaren.

”Det är så amatörmässigt att man skäms”, säger en källa till Aftonbladet.

”Man använder inte ett sådant språkbruk inom diplomatin, även om man naturligtvis är tydlig med vad man tycker och att man står upp för mänskliga rättigheter. Det är bara för dåligt. Tyskarna har lyckats framföra samma typ av kritik men utan att få den här våldsamma reaktionen”, säger källan, enligt tidningen.

Det andra misstaget var att låta oenigheten i regeringen om Saudiavtalet utspelas inför öppen ridå. Resultatet av detta blev att saudierna förvarnades och i ett tidigt stadie fick indikationer på att avtalet var på väg att sägas upp.

Det är så oerhört oproffsigt att inte lösa den här frågan i förväg. Det var ju ingen nyhet för någon att vi tycker olika”, säger en S-källa till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Tidningens politiska kommentator Lena Mellin skriver att Sverige har en hel del att lära av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som hon menar kan konsten att ”smeka med ena handen och slå med den andra”.

”Om ett par veckor ställs Stefan Löfven inför nästa utrikespolitiska prövning.  Utan att förolämpa måste han kräva att Kina släpper en rad samvetsfångar.  Möjligen har han del att lära av Angela Merkel”, skriver Mellin.

Dagens PS krönikör Tommy Jacobson, finansman och debattör, kallar regeringens politik för ”inkompetent, inkonsekvent och populistisk”.

Att vara politiker är svårt. Att vara konsekvent är ännu svårare. Om man sedan ska försöka sig på att vara en konsekvent politiker blir det nästan omöjligt”, skriver han.

KOMMENTAR: ”En inkompetent och populistisk politik” (Tommy Jacobson, Dagens PS) »