NVSA (New Vehicle Security Assessment) är en brittisk norm som infördes i Sverige 2008, som första land utanför Storbritannien.

Först gör biltillverkaren en självdeklaration, därefter sker en efterkontroll av försäkringsbranschen och bilmodellen graderas efter hur väl den fyller normens krav.

 

Sedan senaste sammanställningen har NVSA 35 nya modeller på rankinglistan. Bland de bästa när det gäller både stöld- och inbrottsskydd finns bilar från exempelvis Volvo, Audi, Volkswagen och Lexus. 

”De som däremot behöver förbättra sina modeller på det här området är till exempel Toyota, Subaru och Suzuki”, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige, i en kommentar.

Dacia Sandero, Mazda MX-5, Subaru Impreza samt Suzuki Swift och Vitara, får alla betyget 1 för inbrottsskydd och 2 för stöldskydd. Detta är inte ok, menar Anders Edvardsson.

ANNONS
ANNONS

”Det tycker inte försäkringsbranschen är acceptabelt. Betyget innebär till exempel att man inte ens har en godkänd startspärr”, säger han till Dagens Industri.

NVSA-klassificeringen beskrivs som högintressant för bilköpare, som enkelt kan bedöma olika bilmodellers säkerhet när det gäller stöld och inbrott. Klassificeringen behövs också för att kunna sätta en rättvis premie på olika fordon, och påverkar således konsumenternas försäkringskostnader. I förlängningen kan NVSA-normens krav också ge mer stöldsäkra bilar.

”Mot bakgrund av alla de fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes, Kia, Nissan och Honda väljer att inte rapportera sina fordon för rating”, säger Anders Edvardsson.

LÄS MER: Nya bilarna som tjuvarna älskar (Dagens Industri) » 

​LÄS MER: Hela rankinglistan »