Så får du din banan att hålla längre än din senaste dejt

Banan
Bruna fläckar = bananen har känslor. (Foto: Canva)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 24 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Din gula vän är en svensk fruktslavs bästa vän – tills de plötsligt är svarta, mosiga och luktar barnmatsburk från 1983. I Perfect Weekend reder vi ut hur du maxar livslängden på din gula följeslagare – och avslöjar varför kylskåpet är din värsta fiende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Etylen – din gula väns värsta (och bästa) vän

Det är inte du, det är etylen. Det lilla hormonet som bananen själv producerar för att mogna – och som sedan saboterar allt. Stoppar du bananen i en plastpåse får du ett tropiskt gaskrig. Lägg till ett äpple så är katastrofen ett faktum, rapporterar norsk media.

Vill du sakta ner det hela? Börja med att hålla frukterna ifrån varandra. Och nej, kylskåpet är inte lösningen – det gör bara skalet svart och skapar bananångest.

Gula bananer i grupp – men ännu inte i panik. (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Därför ska du hänga din banan

Det bästa du kan göra för dina bananer? Häng dem! Ja, det låter som ett skämt – men en bananhängare (eller krok) minskar tryckskador och håller skalet glatt längre.
Vill du ta det ett steg till? Svep in stjälken i plast- eller aluminiumfolie. Det minskar etylenproduktionen där den är som mest aktiv.

Välj plats med omsorg

Bananer gillar inte solljus, fukt eller grannar. Satsa på en sval, torr plats med bra ventilation.
Rumstemperatur runt 13 grader är idealiskt – så nej, varken element eller fönsterbräda duger. Ett hörn av köksbänken, ett skafferi eller kanske din lilla veranda (om du råkar bo i en Wes Anderson-film) är perfekt.

Läs även: Varning: Ät inte denna del på en kyckling – risk för gift och bakterier

ANNONS
Från tropisk dröm till kylskåpstrauma. (Foto: Canva)

Frys in eller baka loss

När skadan redan är skedd – och du har en brun banan som ser ut som något från Jurassic Park – finns fortfarande hopp.
Skiva, frys in och använd till smoothies. Eller kör klassikern: bananbröd. Övermogna bananer är nämligen perfekta för bakning. Ju brunare, desto bättre smak.

Solbränd banan redo för frys, bak eller pension. (Foto: Canva)

Köp med banan framförhållning

Proffsknepet: Köp bananer i olika mognadsstadier. Ett par gröna, ett par gula och ett par med fläckar – så har du alltid en redo för frukost, mellis eller efter-tränings-belöning.

För små hushåll är det extra viktigt att tänka efter före. För familjer som tuggar i sig en klase per dag spelar det mindre roll. Men vill du undvika matsvinn – och slippa panikbaka banankaka varje söndag – så gäller det att planera.

Läs även: Ny studie krossar grillmyten

Snart går bananen från “mmm” till “meh”. (Foto: Canva)
ANNONS

Bonus: Det här visste du inte om bananer

– Bananer producerar etylen mest från stjälken – isolera den så håller de längre.
– För att snabbmogna en banan? Lägg den i en papperspåse med ett äpple.
– Plastpåse = dödsdom. Papperspåse = kontrollerad evolution.
– Kylskåp är som att skicka bananen på en ovälkommen spahelg.

Så förvarar du bananer rätt

Gör:
– Häng bananerna i en krok
– Förvara i 13°C, torrt och luftigt
– Linda in stjälken i folie
– Separera från annan frukt
– Frys in skivade bananer till smoothies

Gör inte:
– Lägg i plastpåse
– Stoppa i kylskåpet
– Låt ligga i direkt sol
– Förvara nära äpplen eller avokado

Och kom ihåg:
En brun banan är inte ett misslyckande – det är början på något bakat och underbart.

Läs även: Hurra: Vår svenska prinsesstårta är en viral superhit

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS