Dagens PS

Hamburgerkungen bygger ett imperium – och smakar sig runt världen på Instagram

När Dagens PS Viggo Cavling träffar Richard Bergfors sker det på historisk mark – i Max-restaurangen på Kungsgatan i Stockholm.
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

350 000 följare. 197 restauranger. En hemlig källarlokal på gång i Stockholm. Max-vd: Richard Bergfors gör sin passion till strategi – och hamburgaren till global kulturvara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Dagens PS Viggo Cavling träffar Richard Bergfors sker det på historisk mark – i Max-restaurangen på Kungsgatan i Stockholm. Det var här McDonald’s öppnade sin första svenska restaurang den 27 oktober 1973. I dag är det Max som serverar burgare på samma adress.

“Jag kommer ihåg exakt datum, för det är min födelsedag. Inte samma år, men samma dag,” säger Bergfors och skrattar.

För honom är övertagandet mer än en fastighetsaffär. Det är ett symboliskt ögonblick i den svenska snabbmatskampen.

“Att ta över McDonald’s första lokal i Sverige var en fjäder i hatten. Pappa var otroligt stolt när det blev klart. Han och McDonald’s-grundaren Palle kände varandra – de var både konkurrenter och vänner.”

Vänner och konkurrenter: Max grundare Curt Bergfors och McDonalds grundare i Sverige Paul Lederhausen.
Foto: Pressbild/Anders Holmström, COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Burgerspotting: passion som blev hamburgerkungens strategi

Richard Bergfors är inte bara vd för Max. Han är också burgerfluencer med ett globalt följe. Instagramkontot @burgerspotting har över 350 000 följare. Där betygsätter han hamburgare från hela världen.

“Jag började lägga upp bilder mest för att komma ihåg vad jag ätit. Sen började vänner fråga om tips, så jag samlade allt på kontot. Och sen exploderade det.”

Kontot har blivit ett verktyg för inspiration, idéutveckling och ren passion. När han ska till Chicago får han 20 tips i DM. När han testar nya burgare på SAS-flyg blir kabinpersonalen nervös.

ANNONS

“Alla ville veta vad jag tyckte. Jag tror de kallade på extra personal bara för att höra recensionen.”

Men vad gör en bra burgare?

“Ratio. Bröd mot kött. Om det är för mycket bröd – då är det kört. Brödet ska stötta, inte dominera. Och köttet måste ha rätt textur, rätt kryddning, rätt fettblandning.”

Instagramkontot burgerspotting har över 350 000 följare.
Foto: Instagram
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Marknaden: hype, överetablering – och de stora som överlever

Hamburgar-Sverige har genomgått en boom. Men nu krisar flera hantverkskedjor. Richard Bergfors är inte förvånad.

“Som vanligt i Sverige hoppar alla på samma boll. Det byggdes för mycket, för fort. Alla skulle göra exit. Men få av dem kunde driva kedja.”

Max däremot växer. 193 restauranger i fem länder och cirka 8 000 anställda är Max idag en av Sveriges mest framgångsrika snabbmatskedjor. Och en modell som enligt Bergfors påminner mer om Ryanair än om en traditionell krog.

“90–95 procent av vår verksamhet styrs av manualer. Det är det enda sättet att skala kvalitet. Det är det Ryanair gör bäst – och det McDonald’s var först med.”

ANNONS

Målet är att fördubbla antalet restauranger och nå en omsättning på 10 miljarder kronor till 2030. 

McDonald’s: rival och inspirationskälla

Max och McDonald’s har länge befunnit sig i en tyst, pågående kraftmätning i Sverige. När McDonald’s valde att stänga sin ikoniska lokal på Kungsgatan var Max snabbt där och tog över.

“Det var väldigt symboliskt. McDonald’s var en pionjär, men vi har byggt något eget, på vårt sätt.”

Trots konkurrensen talar Bergfors med respekt:

“De gör inte den bästa hamburgaren i världen – men de gör dem exakt likadana i 40 000 restauranger. Det är världsklass på systemsidan. Jag tror ingen kommer lyckas upprepa det igen.”

Foto: Burgerspottning

    • Fakta om Max Burgers (2025)

      • Grundat: 1968 i Gällivare av Curt Bergfors och Britta Fredriksson

      • Ägare: Familjeägt, med Richard Bergfors som VD och Christoffer Bergfors som vice VD

      • Huvudkontor: Luleå, Sverige

      • Omsättning (2023): 5,4 miljarder SEK – en ökning med 12 % jämfört med föregående år

      • Antal restauranger: 197 totalt

          • 156 i Sverige

          • 26 i Polen

          • 8 i Norge

          • 5 i Danmark

      • Anställda: Cirka 8 000 globalt

      • Sålda burgare per dag: Ungefär 150 000

      • Expansion: Planerar att öppna ytterligare 10 restauranger per år i Sverige tills de når 200, samt fortsätta expansionen i Europa, särskilt i Polen, Norge och Danmark

      • Hållbarhet: Fokus på klimatkompensation, vegetariska alternativ och användning av svenskt kött och kyckling

      • Slogan: “Sveriges godaste burgare” 

    ANNONS

    Så vet du om en burgare är riktigt bra enligt hamburgerkungen

    När Bergfors får en hamburgare i handen börjar en mental checklista:

    “Första intrycket är viktiga: brödets textur, storlek och balansen mot köttet. För mycket bröd? Då är det kört.”

    Sen kommer köttet:

    “Textur, saftighet, kryddning. De flesta är för fega. Jag har aldrig ätit en burgare som varit för hårt kryddad. Salt och peppar är det som lyfter.”

    Osten då?

    “Det mesta som säljs i butik är inte ens ost. Vi importerar vår cheddar. Det går inte att kompromissa där.”

    Hans favoritburgare är enkel:

    “En tjock, köttig burgare av entrecôtestyle. Bra bröd. Bra ost. Rå lök. Inga såser. Det ska smaka kött.”

    ANNONS

    Hamburgerkungens framtid: källarprojekt och fransk landsbygd

    Vid sidan av Max planerar Bergfors ett nytt restaurangkoncept – i en hemlig källarlokal vid Stureplan tillsammans med sin bror och vännen Vimal Kovac, ägare av Stureplansgruppen.

    “Det är inte en hamburgarrestaurang. Men det kommer nog finnas en burgare på menyn.”

    Han driver även ett hotellprojekt i Frankrike tillsammans med Stureplansgruppen som är huvudägare:

    “Ett sätt att få utlopp för kreativiteten. Jag med på ett hörn. För att jag dels tycker det är kul och dels vill vara med och göra något bra för byn där vi också bor delar av året. Att öppna restaurang nummer 100 är ett logistikprojekt. Det här är något annat.”

    Efter 23 år som vd funderar han på nästa kapitel:

    “Planen var att stanna fem år. Men det har varit så förbannat kul. Men jag har alltid sagt att jag inte ska vara vd för evigt. Det är ett evighetsrace.”

    Hans barn är sju och nio. För unga för att ta över – och för viktiga för att pressas.

    ANNONS

    “Jag kommer aldrig lägga det som en börda. Men om de vill – då står dörren öppen.”

    “Planen var att stanna fem år. Men det har varit så förbannat kul. Men jag har alltid sagt att jag inte ska vara vd för evigt. Det är ett evighetsrace.” Foto: Pressbild/Canva

    En perfekt helg enligt hamburgerkungen Richard Bergfors

    “Den perfekta helgen är när inget är inbokat. Ingen middag, inget schema – bara ta dagen som den kommer. Det är lyx för mig.”

    Han beskriver söndagsluncher med familjen på restaurang Cassi eller Fiore, bägge på Narvavägen på Östermalm, som höjdpunkter.

    “De ändrar ingenting, och det är just det jag älskar. Det är som att kliva in i en varm filt av rutiner. Du vet vad du får – och det är alltid gott.”

    Han lägger till:

    “Jag älskar gamla ställen som aldrig förändras. Det är något vackert i det. Stabilitet.”

    ANNONS
    Foto: Pressbild

    Namn: Max Richard Bergfors

    Titel: Koncern VD och Styrelseordförande för MAX

    Familj: fru Sanna, barn Elise och Alexander (9, 7år)

    Bor: Östermalm Sthlm och Frankrike

    Så tränar jag: 5-7 dagar/vecka på gym (styrketräning, springer, boxning)

    Senaste resa:  Toscana

    Nästa resa: burgarresa till Chicago på söndag

    Min drömresa: kust till kust i USA utan brådska, samt Heliski i Kanada

    Här shoppar jag alldeles för mycket: Tom Ford

    Favoritburgarställe i Stockholm efter Max: Funky Chicken, BAP, Frankie’s, The Wagon, Daniels Grill

    Detta vet vi inte om dig: jobbat som DJ under några år både i Spanien, Sthlm och Luleå och gjort/jobbat med det mesta inom restaurang från diskare, städare till bartender, kock och såklart hamburgareflippare.

     

    Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
    Viggo Cavling
    Viggo Cavling

    Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

    Viggo Cavling
    Viggo Cavling

    Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

    ANNONS
    ANNONS

    Senaste nytt

    ANNONS
    ANNONS