Percy Barnevik bor i London sedan flera år tillbaka men har sommarhus på Västkusten. Han är tveklöst en av Sveriges mest kända näringslivstoppar med ett förflutet som exempelvis ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor och styrelseuppdrag i såväl amerikanska fordonstillverkaren General Motors som kemiteknikjätten Du Pont. Han har även varit ekonomisk rådgivare åt Indiens och Sydkoreas regeringar, förutom sina toppositioner i flera svenska, multinationella bolag varav hans tid som koncernchef för industrijätten ABB och hans pensionsavtal på över 900 miljoner kronor under den epoken är mest omtalad.

Barneviks fallskärm ledde till en uppslitande strid med ABB:s styrelseordförande Peter Wallenberg – som godkände hans pensionsavtal. Och trots att Barnevik – som fick lämna ordförandestolen i Investor – senare betalade tillbaka merparten av pengarna blev han aldrig vän med Peter Wallenberg igen.

Det var lite historia om den store företagsledaren, som nu alltså förekommer under två avsnitt i det gigantiska material med namn på mer än 200 000 personer och brevlådeföretag kopplade till advokatfirman Mossack Fonseca i Panama som det internationella grävjournalistnätverket ICIJ nu upplåter delar av på internet för att allmänheten ska få insyn i databasen enligt offentlighetsprincipen.

Percy Barnevik äger aktier, oklart hur många, i två skatteparadisregistrerade bolag: Mineral Wealth International Limited och Wealth of Africa Company Limited. Båda företagen har sina säten på Brittiska Jungfruöarna men adressen via ett annat företag i Jersey.

Dagens PS redovisar endast de faktiska omständigheterna och gör inte på något vis gällande att Percy Barnevik ägnar sig åt avancerad skatteplanering. Däremot är det obestridligt enligt Skatteverket att bolagen och personerna, 400-500 svenskar enligt medieuppgifter, som finns med i Panamadatabasen, huvudsakligen figurerar där av skattetekniska skäl.

”Vi samarbetar med andra länder för att få uppgifter om personer som ska betala skatt i Sverige. Vissa länder har kommit över en del uppgifter, men ingen myndighet har materialet i sin helhet”, deklarerar Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket och ansvarig för kontroll av utlandstransaktioner, på myndighetens hemsida.

ANNONS
ANNONS

Skatteverket jobbar nu för högtryck för att ringa in svenska skatteflyktingar efter att delar av materialet i Panama-läckan släppts offentligt.

”Oavsett hur vi kommer över information är det vår uppgift att se till att rätt skatt betalas. Varje situation är unik och ännu är det för tidigt att säga vad Panama-läckan kan resultera i”, säger Anders Bäck.

Percy Barnevik arbetar i dag som volontär utan ersättning för välgörenhetsorganisationen Hand in Hand. Han är hedersordförande i styrelsen för Hand in Hand International i London.

”Belöningen är att se tidigare arbetande slavbarn börja gå i skolan och bygga en ny framtid. Eller att följa förut illitterata, undernärda och nedtryckta kvinnor lyfta sig och sina familjer till ett bättre liv som småföretagare”, sade Percy Barnevik till webbplatsen Investor View – som ägs av Danske Invest – i samband med ett reportage i januari i år.

LÄS ÄVEN:”Barnevik: Jag har ingen aning” (Dagens PS) »