Dagens PS

Sommarens recept – vila dig i form

PO Lindvall skriver i dagens krönika att en "viktig nyckel till framgång är återhämtning".
PO Lindvall skriver i dagens krönika att en "viktig nyckel till framgång är återhämtning".
PO Lindvall
PO Lindvall
Uppdaterad: 18 okt. 2021Publicerad: 24 juli 2019

En liten sommarkrönika om att ta hand om sig själv och bygga upp välbehövliga reserver inför nya utmaningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En viktig nyckel till framgång är återhämtning. Sedan kan återhämtning på bästa sätt se olika ut för olika personer. Mer kanske utifrån vad vi gör till vardags.

Inom idrotten är definitivt vila efter ansträngning viktigt för att få bra återhämtning. För dig som däremot har ett stillasittande jobb med hög arbetsbelastning kanske sommaren ger chans till mer träning än du hinner med under en arbetsperiod. Då du lägger arbetet helt åt sidan och tränar mer fysiskt för att bygga upp en ’batterireserv’ inför arbetsåret. Givetvis förutsatt att du inte redan är halvvägs in i den berömda “väggen”. Då är att vila sig i form eller att återhämta sig än mer viktigt.

Det behöver du göra

Låt oss utveckla idén om att vila oss i form lite till. Vad innebär det att återhämta sig, vad behöver vi göra för att verkligen kunna vila? Precis som jag antyder ovan beror det på hur sliten du är och vad du gör till vardags. Vila och att bara vara och göra så lite som möjligt är något många av oss behöver träna på – verkligen träna på. Det kan handla om att träna sig i att släppa taget om vad som måste göras på jobbet, inte läsa mailen eller svara i telefonen…och vila, verkligen vila!

Vilket många chefer verkligen behöver fundera över enligt branschorganisationen Ledarna inom privat tjänstesektor (LPT). LPT har visat att av 1.700 chefer jobbar nio av tio över alltför ofta och har svårt att släppa taget och verkligen koppla av på sin semester.

I vissa fall har vi genom stress byggt upp så mycket spänningar att vi behöver verktyg för att vila, för att verkligen kunna slappna av. Jag tänker då på avslappningsträning, meditation eller qi gong, för att nämna några tekniker som olika undersökningar visat kan ge en positiv effekt vad gäller den spänning vi genom för mycket arbetet kan bygga upp, fysiskt och mentalt. Forskare på INSEAD och The Wharton School har även visat att 15-minuters fokuserad andningsmeditation kan hjälpa oss att ta smartare beslut. Något att ta med sig även till arbetsperioden?

Motion är samtidigt viktig för att bygga upp ett effektivt skydd mot stress, depressioner och minnesproblem. När du vilat dig i form är det med andra ord dags att röra på dig. Det behöver inte vara militäriskt plågsam träning, några raska svettframkallande promenader räcker långt. Enligt psykiatrikern och författaren Anders Hansen, som refererar till en studie publicerad i ”Frontiers in ageing neuroscience” år 2010, räcker tre sådana 45-minuterspromenader i veckan till för att få din hjärnas minnescentrum att växa med 2 procent på ett år. Till skillnad från att bara stretcha tre gånger i veckan, vilket samma studie visade minskade hjärnas minnescentrum med cirka 1,4 procent på ett år. Vilket var förväntat då det stämmer med mer normal försämring av minnet för personer som inte motionerar.

ANNONS

Senaste nytt

Låt inte andras krav sänka dig

ANNONS

Hjälp att stressa ner kan även handla om att lära oss hur vi bättre kan hantera press och stress, rent kognitivt, hur vi hanterar våra egna och andras krav på oss. Eller mer korrekt hur vi uppfattar dessa krav, det vill säga vår tolkning av krav från andra. En tolkning som inte alltid stämmer med vad andra tänker att vi borde göra… Eller som fil.dr. Michel Gervais skriver i Harvard Business Review:

”Om du vill vara ditt bästa och prestera på en hög nivå, kan rädslan för vad andra tycker hålla dig tillbaka”.

Jag håller själv på med en husrenovering som sommaråterhämtning. Jo, det kan vara en bra återhämtning från mitt vanliga jobb att träna chefer i att leda och forska inom ledarskap och ledar- och ledarskapsutveckling. Jag känner, eller kände i varje fall att kroppen svarade bra på ansträngningen och min fysiska styrka återvände lite steg för steg. Samtidigt blev vissa mål, att bli klar med köket och badrummet mycket motiverande, kanske lite för motiverande.

Det krävs då lite medvetenhet om vad som är rimligt att hinna med och vad en amatörhantverkare kan klara av… att släppa taget lite och ta en skruv i taget. Ta en dag eller två helt ledigt från ’återhämtningsprojektet’. Inte helt lätt upptäckte jag. Ett visst inre motstånd uppstod mot att inte göra något… men till sist släppte det och jag bara var, här och nu. Lade mig på sängen en halvtimme efter lunchen, läste lite och gick en avkopplande och skön promenad med hunden.

Kan räcka för att slippa gå in i väggen

Just den här egna medvetenheten och själv-reflektionen, att känna av när din vilja att nå ett mål börjar tära på krafterna, ta en paus och släppa taget, kan vara det som räddar dig från att springa rakt in i den berömda väggen.

Den medvetenheten behöver du kanske jobba med nu när du har tid, dvs om du har semester, annars när du har det! Ta sen med dig denna upptränade förmåga till medvetenhet om du kör för hårt, behöver tagga ner eller vila och använd den till vardags även på arbetet! Det är du och de dina värda, för att inte tala om hur mycket bättre du kommer kunna vara på att leda när du har mer koll på stressen och pressen! Just det här att ha koll på sig själv, sin tid och sitt lugn för att kunna agera effektivt som coachande ledare vittnar ett antal av deltagarna i ledarutvecklingsprogrammet Coach2Lead om i sina reflektionsuppgifter:

”Det viktigt att hålla mig lugn och fortsätta enligt planen. Viktigt men inte helt enkelt…” ”Jag har fortfarande lite svårt att lyssna aktivt. Det har blivit bättre men jag märker att jag gärna vill bryta in med mina åsikter och synpunkter när vi pratar om ett ämne som berör och engagerar mig. Nu lyckades jag ändå lyssna aktivt och en faktor som spelade in var att vi hade avsatt väldigt gott om tid.”

ANNONS

Att kunna behålla sitt lugn och lyssna är några av de mest efterfrågade egenskaperna hos en chef. Det är också något ledare ofta själva inser när de får tid att jobba med sitt ledarskap och reflektera över hur de är när de fungerar som bäst som ledare. Semestertider kan ju vara goda tider att fundera över vad just du behöver göra och jobba med för att kunna behålla till lugn även under press och lyssna in situation, stämning och behov!

Faktorer som ger goda förutsättningar för att lyckas skapa en god organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA, arbetsmiljöverkets AFS 2015:4). Vilket är viktigt både ur ett hälsoperspektiv, men även ur ett produktivitets och arbetstillfredsställelse perspektiv. Både hälsosamt och lönsamt, något väl värt att sikta på efter semestern.

Vad blir ditt första steg för att förbereda dig att behålla ditt inre lugn?

Efter denna sommarkrönika ska jag själv jobba med att behålla mitt lugn och mitt fokus på det som är viktigt just nu. Efter semestrarna återkommer jag med nya krönikor om ledarskap, coaching och hur du bidrar till att bygga en framgångskultur.

Krönikören PO Lindvall är forskare, ledarskapstränare och coach.

Läs PO Lindvalls tidigare krönikor om ledarskap: Coachingkultur – en framgångskultur, Chef och ledarskap är inte samma sak, Framgång är inte en slump, Ödmjuka ledare lyckas bäst, Lydiga marionetter eller självgående medarbetare?, Detaljstyrande tyrann eller coach? och Är konstnärligt ledarskap sämst i klassen?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
PO Lindvall
PO Lindvall

Certifierad master practitioner coach, ledarskapstränare och forskare.

PO Lindvall
PO Lindvall

Certifierad master practitioner coach, ledarskapstränare och forskare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS