Dagens PS

Ledarkollen: Trump - västvärldens hopp?

Donald Trump kan bli den som är med och nedrustar Korea-halvön. (Foto:TT).
Donald Trump kan bli den som är med och nedrustar Korea-halvön. (Foto:TT).
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 12 juni 2018Publicerad: 12 juni 2018

Varje dag läser Dagens PS ett stort antal ledarsidor och redovisar ett axplock från både nationella och internationella tidningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är Donald Trump västvärldens hopp?

Man kan nästan höra hela den mediala eliten i Europa skrika sig hesa över att Donald Trump lyckas med att ordna ett möte på absolut toppnivå mellan USA och Nordkorea.  Tänk om världen är skapad sådan att det behovs ledare som Trump för att få ordning på den? Vad säger det om vår värld? Vad säger det om alla som haft makten förut?

Dagens Industri skriver: Det är nu de båda måste göra känsliga konkreta eftergifter för att den sorgliga historien med svikna löften om nedrustning och fred på Koreahalvön inte ska upprepa sig.På andra sidan står Donald Trump – västvärldens hopp. Tvärtemot Nordkorea har USA gått mot ökad isolering under de drygt 500 dagar som Trump bedrivit sin America First-politik, vilket har accelererat landets degradering som global ledare. Den känslan förstärktes efter helgens G7-möte, där Trump tycktes nära att göra slut med sina allierade.”

Moralpoliser i förskolan

Gefle-Dagblad tar i en relativt het potatis:”Förskollärarna kan också tänka sig att agera religiösa moralpoliser på andra sätt. Bland exemplen finns filmande för att visa att slöjan är på och personal som bestämt säger nej när en liten flicka vill ta av sig slöjan för att leka frisör med sina kompisar. Men också lärare som förvägrar hungriga små barn mat och dryck för att föräldrarna bestämt att de ska fasta, och pedagoger som håller upp handdukar i omklädningsrummet i simhallen för att sexåriga flickor inte får visa sig nakna för jämnåriga av samma kön.Det är fullständigt absurt, oacceptabelt och orimligt på alla sätt och vis.”

Högern och vinster i välfärden

Det tar olika lång tid för olika politiska representanter att inse att den politiska skalan höger/vänster är stenåldern.

Veronica Palm skriver i ETC om att högern enbart älskar marknaden: “Det är marknaden som är målet. Det är därför högern är enormt engagerad i frågan om vinster i välfärden. Inte bara för att deras kompisar ska bli rikare, utan för att det är ett viktigt steg i ett systemskifte i välfärden. Men vet ni vad? Välfärd är för viktigt för att leka affär med. Det är hög tid att sätta stopp för både vinstuttag och marknadiseringen av välfärden.”

ANNONS

Skatt på dricksvatten?

Los Angels Daily News skriver om ett intressant och lite skrämmande förslag, som var uppe för debatt men till sist röstades ner, nämligen skatt på dricksvatten: “No such agreement was reached for the drinking-water tax. There were sharp differences between the Senate and Assembly versions — the Senate wanted to create a special fund to fix problem wells and water treatment systems, relying on money from the general fund, the federal government or bond sales. The Assembly wanted a new statewide tax on drinking water.”

Dagens Snackis: Två grejer. Vanliga knegare vänder Socialdemokraterna ryggen. I går stod en högt uppsatt person inom LO i SVT och sade att valrörelsen kommer handla väldigt mycket om “fackföreningsfrågor.” Verkligen? Det är den sortens hysteriskt världsfrånvända kommentarer som gör att knegare vänder facket och S ryggen. De har inga svar på samtidens frågor. Och de ställer frågor ingen är särskilt intresserad av. Och de lever i en bubbla som inget tränger igenom. Och så detta att Trump kan bli mannen som får Nordkorea att rusta ner. Hur förhåller man sig till det?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS