Dagens PS

"Moderaterna bryr sig inte om klimatet"

Ulf Kristersson och Moderaterna får hård kritik för sin brist på miljöpolitik i dagens ledarkoll. (Foto: TT).
Ulf Kristersson och Moderaterna får hård kritik för sin brist på miljöpolitik i dagens ledarkoll. (Foto: TT).
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 07 juni 2018Publicerad: 07 juni 2018

 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett råd till studenten

Just nu rullar många fordon med glada studenter runt på våra gator. DI skriver om verkligheten efter festerna, om att livslångt lärande och nyfikenhet på att hela tiden vilja lära sig nya saker, är en bra grund för att lyckas i arbetslivet. Att lyssna mer är nyckeln, enligt DI: “Det givna skälet är att man lär sig mycket mer då. Det är ett råd som fler än nybakade studenter borde följa. Framför allt bör äldre lyssna till de yngre, även om de vet mindre, eftersom det de faktiskt vet handlar om framtiden, medan vi andra befinner oss i det förgångna.”

Fortsatt hård kritik mot lagen som ger ensamkommande rätt att stanna

Kritiken mot lagen som ger 9000 afganska män, som tidigare fått avslag på sina asylansökningar har varit hård, ibland rent av omänsklig hård. Tonen i ämnet är rätt uppskruvad.

Expressen skriver idag: “Som Expressens granskning har visat har 78 procent av de runt 9 000 ensamkommande som omfattas av lagen fått sin ålder uppskriven. Lagen belönar dem som har uppgivit en felaktig ålder och som har ignorerat utvisningsbeslut. De som har sökt asyl som unga vuxna och/eller lämnat Sverige efter utvisningsbeslutet omfattas däremot inte av lagen. Men den största orättvisan gäller dem som över huvud taget inte har lyckats ta sig till hit. Familjer som flyr från krig har inte längre rätt att återförenas i Sverige på grund av söktrycket. Ändå anses det finnas utrymme att låta en utvald grupp utan skyddsskäl stanna.”

Sönderplockad moderat klimatpolitik

Tidningen ETC krånglar inte till saker. Man kör raka puckar.

I dagens ledare har man valt att plocka isär Moderaternas klimatpolitik: “Moderaterna är inte ett parti för den som bryr sig om klimat och miljö. Nej till att införa restriktioner som gör att svenska exportkreditorgan inte får utfärda lån och garantier till fossila projekt. Nej till att ändra reseavdraget så att det enbart utgår från avstånd och blir samma oavsett val av färdmedel. Nej till att införa ett kompletterande klimatmål och styrmedel för att minska konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser. Nej till att öka anslaget till skydd av värdefull natur för att kunna skydda fler skogar.

ANNONS

Nej till ett förbud mot mineralutvinning och prospektering i alla skyddade områden. Nej till en skatt som blir högre ju farligare ett bekämpningsmedel är. Nej till höjda miljöersättningar för lantbrukare som låter beta sina betesmarker. Nej till att stärka skyddet i Sveriges marina skyddade områden och att öka andelen sådana områden till minst 20 procent.

Där har du facit för ModeraternaKlimatet havererar. Läget är akut.”

S och regionalpolitiken

NSD letar anledningar att gjuta nytt mod i en rätt sargad socialdemokrati: “Statsminister Stefan Löfven (S) har inte bara genomfört den så kallade Sverigeresan; han har också levererat ett antal konkreta förändringar för att ta tillvara tillväxtkraften i hela landet och minska de regionala klyftorna. Den S-ledda regeringen har sett och uppmärksammat behoven i hela landet på ett sätt som inte skedde under det gamla alliansstyret. Något borde det betyda när människor ska göra sitt val om 94 dagar.”

Höger Vs Vänster

Nivån på hantverket, själva skrivandet, är hög på tidningar som The Guardian. Idag skriver man om den allt skarpare gränsen mellan höger och vänster som vidgas över hela Europa. Man tar spjärn mot situationen i England: “We will be hearing a lot about England over the next few weeks as the World Cup gets under way. But this column is not – at least not explicitly – about football, English or otherwise. It’s a column about England itself. It is a column about the country whose name is surprisingly rarely referenced outside the sporting context, yet a country with which the overwhelming majority of people living in these islands strongly identify.”

Dagens Snackis: Har vi börjat få lite innerlig, solidarisk fart på nationaldagen? Det känns lite så. För mig är nationaldagen en dag för försoning i en tid som älskar konfrontationer. En dag för att hylla friheten som Sverige representerar. Friheten att få förändras, vara den man vill vara, fri att älska vem man vill, fri att i varje ögonblick bli vem jag vill eller strävar efter att vara.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS