Dagens PS

Ledarkollen: Vårt försvar mot terrorn

Storbritanniens premiärminister Theresa May hedrar offren den 3 juni i år
Storbritanniens premiärminister Theresa May hedrar offren den 3 juni i år
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 11 juni 2018Publicerad: 11 juni 2018

Blick utåt 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

DI blickar utåt i dagens ledare: “Sverige är beroende av brittiskamerikansk närvaro och har försökt stärka den transatlantiska länken. Men vi är lika beroende av att Europa inte faller tillbaka i buffertzonstänkande och rysktyska kompromisser om att EU eller Nato inte ska bli större. Friheten i korridoren mellan Östersjön och Svarta havet är också Sveriges, och Finlands, frihet och här finns ett akut europaprojekt för nästa regering.”

Kulturell identitet?

GP brukar brukar skriva rättframt och tydligt om svåra frågor: “Det svenska samhället möter nu människor som levt under förhållanden där deras seder och bruk ständigt utmanats av andra grupper under århundraden och format deras kollektiva identiteter. Människor som inte behövt definiera sin kulturella identitet får svårt att hävda sig gentemot dem vars identitet nötts fram genom konflikter och prövningar.
Det är möjligt att detta delvis förklarar den ängsliga inställningen hos vissa svenskar. Vad som däremot är tydligt är att det inte hjälper de unga flickor som riskerar att utsättas för könsstympning idag.”

Politik och fotboll

VM i fotboll närmar sig och ETC tar chansen och gör lite politk av det. Vilken för övrigt är helt i sin ordning eftersom idrott till stora delar är just politk. Tidningen skriver: “Så har det varit under hela Zlatans karriär: en total fixering vid att han är barn till invandrare och har bott i Rosengård, samtidigt som hans yrkesroll sällan hamnar i centrum. På samma sätt är det med Pia Sundhage. När hon intervjuas, då ska det handla om KVINNOR. Varför damfotbollen är diskriminerad, när hon var ung flicka och mötte motstånd. Om och om igen. Inte fotboll! Utan kvinnor! Zara Larsson intervjuas, tror ni det handlar om musik? Nej, om kvinnor!”

USA+Nordea=Samförstånd?

Expressen tar av sig de inhemska glasögonen och blickar utåt i sin ledare.

Det handlar om mötet mellan USA och Nordkorea: “Enligt diplomatkällor har Sverige spelat en viktig roll i förberedelserna inför mötet. Sverige är sedan år 1995 skyddsmakt åt USA i Nordkorea, eftersom USA saknar en egen ambassad i Pyongyang. Att ledarna möts och talar med varandra i stället för att hota med kärnvapenknappen är givetvis en stor framgång. Men det finns skäl att se nyktert på möjligheterna att nå ett genombrott i frågan om Nordkoreas kärnvapen. “

ANNONS

Terrorn och de som skyddar oss emot dem

The Guardian skriver initierat och bra om terrorhoten och om de som ska skydda oss: “Our police and intelligence officers are hardworking, committed people keeping us safe so that we don’t have to worry. Over the past five years, they have foiled as many as 25 Islamist-linked plots. And right now our security agencies are handling more than 500 live operations and have 3,000 “subjects of interest”. That is why we are giving counter-terrorism policing a £50m increase in funding this year – to more than £750m.”

Dagens snackis:  Sveriges måltorka. Det ser hysteriskt andefattigt ut anfallsmässigt för Sverige inför VM. Försvarsmässigt ser det dock väldigt stabilt ut. Sverige lär sig spela efter sina resurser. Det är så här man slår bättre motståndare, med en stark och solid defensiv.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS