Dagens PS

Krönika: Sätta mål räcker inte – skapa din story!

Dagens PS krönikör Sophie Hedberg, som bedriver coachingprogram för chefer, primärt kvinnor, i både näringsliv och offentlig sektor, är en av många som nu lagt om arbetsrutinerna i spåren av coronautbrottet och i stället coachar sina kunder via nätet.
Dagens PS krönikör Sophie Hedberg, som bedriver coachingprogram för chefer, primärt kvinnor, i både näringsliv och offentlig sektor, är en av många som nu lagt om arbetsrutinerna i spåren av coronautbrottet och i stället coachar sina kunder via nätet.
Sophie Hedberg
Sophie Hedberg
Uppdaterad: 31 jan. 2020Publicerad: 31 jan. 2020

”Nytt år – nya möjligheter!”, har jag hört folk säga hurtfriskt så här i januari. Och det är givetvis något positivt, men min erfarenhet är dock att det oftast är en på tok för kortlivad våg av ny energi vi har att rida på innan gamla vanor, slentrian och grusade förhoppningar hinner ifatt oss.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våra intentioner är goda och många av oss har dessutom drillats hårt i att sätta mål både på jobbet och privat, aktiviteter som ska uppnås och bockas av under året tills det är dags att göra om samma procedur igen vid nästa nyår.

Men tänk om det är så att vi tar oss an det här med målsättningar på fel sätt? Att processen till och med motverkar det vi vill uppnå, i stället för gynnar oss?

Som coach har jag sett många målmedvetna människor befinna sig i olika typer av livs- och arbetssituationer, där det inte räckt hela vägen fram att bara sätta mål, där något väsentligt fattats. Själva ”kittet” som håller ihop allt, smörjmedlet i maskineriet, energin som får lampan att lysa. Det handlar om att lära oss tänka större och ”level up our game” för att få de resultat som vi – egentligen – vill ha och längtar efter.

Resultat som är inspirerande, hållbara över tid och där känslan av mening och glädje stannar kvar länge.

Är lampan på eller av?

Tänk dig själv hur det brukar vara när du har uppnått något, hur länge finns den levande känslan kvar och hur länge stannar du upp och firar innan du jagar vidare med blicken fäst på nästa grej, nästa projekt, nästa punkt på att-göra-listan? Ibland ersätts målet med en känsla av tomhet, lite ”jaha och nu då?” och det är lätt att bli både uttråkad och desillusionerad.

Men det behöver inte vara så här. Det finns en väg till att få uppleva något mer när du ser tillbaka på vad du uppnått, oavsett om det gäller i det korta perspektivet vid nästa nyår eller i det långa – vid slutet av ditt liv.

Vägen kan liknas vid att ha tillgång till en fin armatur där alla delarna finns för att lampan ska fungera (mål), men där någon glömt att sätta sladden i kontakten. Lampan lyser inte på grund av att energikällan saknas.

Frågan är hur vi kommer åt energikällan och det som blåser liv i våra mål?

ANNONS

Både modern hjärnforskning och den uråldriga berättartradition som människan ägnat sig åt under tusentals år visar att det är något större som är i görningen när vi vill nå resultat som överträffar våra förväntningar och som ger den där långsiktiga upplevelsen av både djup mening och sann glädje.

Detta ”större” är en av de äldsta och mest potenta energikällorna för oss människor, nämligen kraften som finns i berättandets konst. Tänk efter, hur många gånger har du själv inte blivit totalt uppslukad av en bok, en film, en serie eller en pjäs där du för en stund förlorat kontakten med både tid och rum och transporterats iväg någon annanstans? Till en plats där du kommer i kontakt med hög energi, glädje, spänning, där alla dina sinnen varit öppna och ”på” och du känt dig mer levande än du vanligtvis gör.

Jo visst har det hänt, kanske du tänker, men en film är trots allt något helt annat än verkligheten. Eller?

Hjärnan går igång på berättelser

Faktum är att för din hjärna är sagan inte ett dugg annorlunda än verkligheten utanför kontorsfönstret, eftersom hjärnan inte gör någon skillnad på fantasi och verklighet. Den går igång på de känslor och bilder som du matar den med, vare sig du gör det medvetet eller omedvetet!

Och ju verkligare du kan göra något, desto större möjlighet är det för både din hjärna, dina känslor och hela din kropp att ställa in kompassen rätt för att hjälpa dig att uppnå det.

Vad skulle hända om du börjar tänka på ditt liv/ditt jobb/ditt företag/ditt projekt i form av en större berättelse, en story som får alla dina sinnen att vakna till liv och hela ditt väsen att ställa in sig på resan dit? Där du ger dig själv huvudrollen, precis som i den mest storslagna Hollywoodfilm, där du är hjälten eller hjältinnan som ska övervinna inre och yttre hinder på väg mot en vision som är större och mer meningsfull än enskilt utspridda mål i en kalender.

Jag lovar att det är betydligt mer kreativt och roligt än att sätta sig ner och rita upp den gamla vanliga NÖHRA-modellen!

Det räcker alltså inte med att du tagit fram en lista på mål i projektplanen, strategidokumentet eller i Outlook. Dessa behöver ramas in av en övergripande story, en levande berättelse där varje mål är kopplat till ett större ”Varför?”.

ANNONS

Skapa ditt eget filmmanus

Låt 2020 bli året och decenniet då du överger den gamla stränga nu-måste-jag -kämpa-attityden, som mål ibland reduceras till. Tänk istället på det kommande året som ett kapitel i en större berättelse, där du kan ta hjälp av några viktiga frågor för att komma igång:

– I vilken story befinner sig din hjälte/hjältinna och vad är det målen ska hjälpa till att uppnå för större vision? Varför?
– På vilket sätt bidrar den här berättelsen positivt till både andra och dig själv?
– Om du var en hjälte/hjältinna, vem skulle det vara och vilka egenskaper och kvalitéer besitter denna person?
– Hur kan du använda dig av dessa egenskaper för att fatta beslut och ta dig framåt?
– Vilka hinder finns i den här storyn, både inre i form av invanda föreställningar och förutfattade meningar samt yttre, och vad behöver du förändra för att ta dig förbi dem?
– Hur lyder rubriken för kapitlet som är 2020?
– Vilket stöd behöver du på vägen? Varje huvudrollsinnehavare har alltid vänner och hjälpare omkring sig, inte minst när det ser som mörkast ut. Frodo hade sitt Fellowship, Luke Skywalker hade sin syster, Harry Potter hade Hermione och Ron. I sagan om Narnia hade Lucy lejonet Aslan och sina syskon. Sätt ihop din egen power tribe!

Nästa steg är att visualisera det här inom dig, skriva ner det i detalj, rita, måla, göra collage, en storyboard, agera ut framför spegeln i badrummet. Vad du än gör, gör det levande inom dig, lägg märke till hur du upplever dig själv och ditt liv från den här platsen.

För egen del var det inte förrän jag började använda storytelling som pusselbitarna för första gången föll på plats och passade ihop, utan att jag stod där med en hammare och bankade för att få ihop pusslet. Och vilken skillnad det blev – mindblowing!

Jag har haft förmånen att se så många av mina kunder lysa upp på ett helt nytt sätt genom det här sättet att tänka, och frukten av att jag mejslade fram och skapade min egen story är bland annat mitt masterprogram DareToShine for Leading Ladies och den bok som jag just nu skriver på samma tema. Båda två drömmar som funnits där länge men som jag inte riktigt kunde se hur de skulle bli verklighet. Förrän nu. Guidad av min berättelse har dimman skingrats.

Berättelser sätter det inre livet i rörelse. De är vitaminer för själen och mat för hjärnan. Det är en form av medicin mot meningslöshet, oengagemang och leda och de väcker energin i oss till liv igen och ger oss den karta och kompass vi behöver för att hitta vår väg.

Det är också det sätt på vilket du bäst leder människor omkring dig. Det är när du lyser inifrån och ut som du inspirerar även andra att vilja göra detsamma!

”Imagination is everything. It is the preview of life’s coming attractions”.
– Albert Einstein

ANNONS

Sophie Hedberg, Coach Empowering Leading Ladies – skapare av ledarskapsprogrammet ”DareToShine Masterclass for Leading Ladies”.

Se Sophies LinkedIn-profil.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]