Dagens PS

Ditt viktigaste uppdrag 2020 ­– att hitta din flock

Dagens PS krönikör Sophie Hedberg, som bedriver coachingprogram för chefer, primärt kvinnor, i både näringsliv och offentlig sektor, är en av många som nu lagt om arbetsrutinerna i spåren av coronautbrottet och i stället coachar sina kunder via nätet.
Dagens PS krönikör Sophie Hedberg, som bedriver coachingprogram för chefer, primärt kvinnor, i både näringsliv och offentlig sektor, är en av många som nu lagt om arbetsrutinerna i spåren av coronautbrottet och i stället coachar sina kunder via nätet.
Sophie Hedberg
Sophie Hedberg
Uppdaterad: 18 okt. 2021Publicerad: 10 jan. 2020

KRÖNIKA. Skolstarter och jobbstarter har nu signalerat för många att den nya terminen är i full gång, trots att de mörka kvällarna och den kvardröjande känslan av ledighet gör det lite för lätt att stanna uppe lite för länge för att kolla Netflix/HBO-serier. Men just i det här fallet har mitt sträcktittande av den hyllade tv-serien “Big Little Lies” faktiskt gett inspiration till den här krönikan och till min egen start på det nya decenniet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För er som inte sett serien kan jag kort berätta att den kretsar kring fem väninnor som tillsammans bildar en pakt i syfte att bevara en mörk hemlighet. Förutom att lysa med sina respektive skådespelarinsatser verkar arbetet med serien ha skapat en mycket stark vänskap även privat mellan dessa kvinnor – det går nästan att ta på energin de utstrålar tillsammans på bilder och i klipp när de tar emot både Golden Globe-priser och Emmy Awards för sina prestationer.

Och det är i ett av dessa YouTube-klipp, där Nicole Kidman står galaklädd på scenen och tar emot sin Golden Globe i kategorin ”Bästa skådespelerska”, som jag hör henne säga följande:

”Our friendship did this! We pledged allegiance to each other – this is ours to share!”

Bilden är från Golden Globe-galan där Nicole Kidman fick pris som bästa skådespelerska.

Bilden är från Golden Globe-galan där Nicole Kidman fick pris som bästa skådespelerska.

Och kameran zoomar in de andra fyra kvinnornas breda leenden och applåderande, och deras innerliga glädje och stolthet går inte att ta miste på, hur de på riktigt delar hennes pris och framgång tillsammans.

Ni har hört det förut: It’s a team effort. Ingen människa är en ö. It takes a village to raise a child och så vidare…

Välj rätt sällskap

Trots det har så många av oss så svårt att be om hjälp. Att be om det stöd vi behöver för att uppnå det vi vill och behöver. Och förvånansvärt många människor omger sig dessutom med personer som inte bidrar till positiv växt, till utveckling, till att nå mål och förverkliga drömmar, utan som i stället tar vår energi (eller rättare sagt som vi tillåter göra det eftersom vi inte sätter stopp för det).

ANNONS

Så mitt viktigaste råd till dig inför en ny ”termin” och nytt år, inför att återigen kanske jonglera ett svårlagt livspussel med både privata och professionella utmaningar, är att sätta samman din egen flock, din ”dream tribe”. Omge dig med människor som du verkligen gillar! Säg nej till energitjuvar! Sätt en tydlig intention och välj ut de människor på jobbet och i livet i stort som faktiskt bidrar med stöd, pepp, kraft, energi, kunskap och vad det nu är som just du behöver för att ta dig dit du vill – och för att du ska kunna ha roligt och må bra på vägen!

Din flock är helt enkelt en av dina ”superpowers”, det som kommer göra att du känner dig starkare, vågar mer och öppnar dig för nya möjligheter. Det jag hoppas att du kommer upptäcka är att det finns en enormt outnyttjad potential i att medvetet sätta samman människor som tillsammans blir din flock, och att sedan aktivt och regelbundet vända dig till dem när du behöver det. Och jag vågar lova att det inte finns någon som inte blir smickrad av att få frågan: du är viktig för mig, vill du bli en del av min ”dream tribe”? Bara tänk dig in i känslan att någon frågade dig det!

Det finns nog inte en enda framgångsrik människa på denna jord som inte har sin flock, sitt team att tacka för sin framgång. Och med framgång menar jag inte nödvändigtvis framgång i samhällets ögon, utan det som du har bestämt är framgång för just DIG, i stort och i smått, i vardagen såväl som med större livs- och karriärdrömmar.

Själv ser jag fram emot en mycket spännande vår som ligger framför mig, där jag som coach tagit modet till mig att be några duktiga och fantastiska kvinnor om deras hjälp på min fortsatta väg. Att kroka arm tillsammans med dem en stund ska bli så roligt och det har faktiskt redan gett resultat som jag varken hade kunnat eller velat åstadkomma helt ensam!

Två skållheta boktips

Jag avslutar med att ge två boktips om du vill inspireras mer av vad positiva vänskapsrelationer faktiskt kan göra för skillnad professionellt:

”How to be happy at work” av ledarskapsgurun Annie McKee. Hon hänvisar både till omfattande forskning och till hennes egna erfarenheter av att coacha ledare när det gäller vikten av att ha vänskapsrelationer på sin arbetsplats, för både framgång och välmående.

”The Beautiful No” av Sheri Salata, en av Oprah Winfreys närmaste medarbetare och producent av den globalt framgångsrika The Oprah Show. Berättar i denna djupt personliga bok hur hon nådde omåttlig framgång professionellt, medan andra delar i livet fick ta rejäla stryk. Med hjälp av bland annat starka vänskapsband lyckades hon bygga upp hela sitt liv.

ANNONS

Allt gott och lycka till!

Skribenten Sophie Hedberg, Coach Empowering Leading Ladies – skapare av självledarskapsprogrammet “DareToShine Masterclass for Leading Ladies”.

Se hennes profil på LinkedIn.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS