Dagens PS

Karriärcoachen: Så får du drömjobbet

I krönikan får du tips av karriärcoachen Nina Jansdotter om hur du går till väga för att landa drömjobbet. (Foto: TT)
I krönikan får du tips av karriärcoachen Nina Jansdotter om hur du går till väga för att landa drömjobbet. (Foto: TT)
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 14 jan. 2019Publicerad: 14 jan. 2019

Då har vi redan kommit en liten bit på det nya året. Många har satt upp karriärmål för i år, så nu är tricket att hålla dem också. Här är några tankar på vägen, som gör att du håller bättre kurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det första spelar det ingen roll vad andra anser att du måste och borde ha för typ av mål och framgång. Du måste göra målen till dina. Åtminstone skruva på dem så att någon aspekt känns som du och som du verkligen brinner för att uppnå. Annars blir det svårt att motivera sig under längre tid om du inte är extremt bra på att piska dig själv och det brukar inte de flesta vara, enligt min erfarenhet.

Gör målen väldigt konkreta är nästa tips jag vill ta upp. Att bara säga för sig själv ”jag ska bli bättre på mitt jobb” räcker inte. Exakt vad är det du ska bli bättre på och hur ska det kunna märkas och mätas att det blev så och hur lång tid har du på dig att nå dit? Bryt ner den längre resan till kortare etapper. När du når dina delmål, så passa på att fira. Även mindre framgångar är värdefulla i det stora hela även om du är långt ifrån där du vill vara.

Ska du berätta för andra om dina mål är en annan fråga, som du bör fundera lite över. Jag svarar ja om det är så att du kan ta att den du berättar för säger ”men det låter omöjligt” eller något annat liknande. Taggar du upp av att andra kanske inte tror på dig kan du berätta för vem som helst. Om du har mer behov av att få stöd och pepp – sikta in dig på att bara tala med dem som du vet kommer att vara uppmuntrande.

Att avsätta tiden som krävs är också viktigt. Extratid flyger inte bara in i din almanacka så där bara för att du har saker som du vill uträtta. Säkert behöver du säga nej till något annat för att du ska säga ja till det du har bestämt dig för är viktigt att genomföra. Alla kommer inte älska att du har en annan agenda än de har men det brukar lösa sig om du blir bättre på att kommunicera dina egna behov utan att ta åt dig om att det kommer att finnas någon som blir lite besviken på att de känner sig dissade.

Alla hamnar på platåer av olika slag, där det upplevs som om det inte händer någonting. Håll ut. Det vänder snart igen om du ändå håller fokus på det du ska göra varje dag för att nå dit du vill. Står det stilla länge och eller du inte når dina delmål alls behöver du ta dig en funderare igen. Kanske kan du skruva på målen lite så att de bättre passar det du vill egentligen och eller har tid eller resurser för.

Inga mål bör vara ristade i sten. Man har ofta inte all informationen från början när man ger sig ut på turen. Alla nederlag kan ge värdefulla lärdomar. Både om dig själv och din omgivning samt utveckla din kompetens på många plan, både professionellt och på det mer personliga planet.

Vad har du lärt dig hittills detta året?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS