Dagens PS

Stockholms “fulaste byggnad” ska byggas ut

Under lång tid utbildades Sveriges arkitekter i här, men för tio år sedan flyttade verksamheten. Foto: Oscar Franzén
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 05 maj 2025Publicerad: 05 maj 2025

Den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm har vid flera tillfällen utsetts till Stockholms fulaste byggnad. Idag huserar fastigheten det populära kontorshotellet A house. Nu rapporterar Fastighetsvärlden att byggnaden ska byggas ut med ytterligare 1 000 kvadratmeter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom projektet står den internationellt erkända arkitekten Mia Hägg i samarbete med 2BK Arkitekter och fastighetsbolaget Balder. Utbyggnaden, som går under namnet A wing, ska integreras med den befintliga byggnaden och tillföra cirka 1 000 kvadratmeter ny kontorsyta till det omstridda huset.

Läs även: Landets fulaste byggnad finns i Stockholm

Byggnaden har länge varit föremål för kritik, inte minst från proteströrelsen Arkitekturupproret.

Landets arkitekter utbildades här

Under lång tid utbildades Sveriges arkitekter i huset, men för tio år sedan flyttade verksamheten. Sedan dess har fastigheten utvecklats till ett kontorshotell för kreativa näringar. I byggnaden finns även flera välbesökta restauranger, bland andra Omaka och The Cake. De kreativa hyresgästerna verkar trivas – och nu vill Balder bygga ut Stockholms fulaste byggnad.

ANNONS

Senaste nytt

Proteströrelsen Arkitekturupproret: “Sveriges fulaste byggnad”

Byggnaden har länge varit föremål för kritik, inte minst från proteströrelsen Arkitekturupproret. Enligt egen uppgift har gruppen över 50 000 medlemmar och anordnar omröstningar om landets mest kritiserade byggnader. Den gamla Arkitekturskolan vann en sådan omröstning med 2 721 röster och utsågs därmed till Sveriges fulaste byggnad. Kritiker beskriver den som en grå betongkoloss i brutalistisk stil.

Byggnaden, som går under namnet A wing, ska integreras med den befintliga byggnaden och tillföra cirka 1 000 kvadratmeter ny kontorsyta till det omstridda huset.

Balder bygger vidare

ANNONS

Detta hindrade inte Balder från att köpa fastigheten av Akademiska Hus år 2019. Sedan dess har fastighetsbolaget förvaltat huset, och idén om en utbyggnad har funnits länge. Nu är det alltså dags att förverkliga projektet A wing.

Den nya delen byggs på platsen där den tidigare brandhärjade ateljén låg. Projektet har utformats med hänsyn till både byggnadens historia och dess arkitektoniska särdrag. A wing byggs i trä, med glasfasad och koppartak. Lokalerna placeras ovanpå befintlig restaurang och bryggeri, i ett våningsplan med upp till sex meter i takhöjd.

Läs även: Balder plockar in 1,2 miljarder i nyemission

I dag rymmer A house en mängd kreativa verksamheter med fokus på mode, mat, media och musik.

En unik byggnad

– Byggnaden är unik på många sätt, och det är med stor respekt för husets betydelse och historia som vi tagit oss an detta projekt. Vi är mycket nöjda med resultatet och hur arkitekturen skapar ett starkt uttryck, samtidigt som den knyter an till huset. Det kommer att bli ett mycket fint tillskott till stadsbilden, säger Mathias Holm, projektchef på Balder, till Fastighetsvärlden.

Läs även: Erik Selin vill stycka Balder

A wing – nytt liv åt brutalismen

Namnet A wing syftar både på takets solfjäderliknande form och på namnet A house, som den nuvarande byggnaden bär. Det är även en blinkning till byggnadens ursprung som arkitekturskola. I dag rymmer A house en mängd kreativa verksamheter med fokus på mode, mat, media och musik – där coworkingaktören A house är en av största hyresgästerna. Med tiden kanske människor glömmer bort att detta en gång var Stockholms fulaste byggnad.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidning Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidning Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS