Hurra: Vår svenska prinsesstårta är en viral superhit

När TikTok mötte tårtan och världen blev lite sötare. (Foto: Mickan Palmqvist/TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 21 juli 2025Publicerad: 21 juli 2025

Perfect Weekend har sällan varit så fluffigt grön, söt och politisk. Från gamla kakbord i Småland till TikTok i Brooklyn – prinsesstårtan är plötsligt trendigaste desserten i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från kungligt kokboksporfyr till TikTok-trend

Det började med en fråga i San Francisco: “Såg du prinsesstårtan på nätet?” Plötsligt flockades kunder till Fillmore Bakery – och ville ha just denna grönskimrande, kupolformade marsipankaka. För en gångs skull är inte svensk mjuk makt något från Spotify, Greta Thunberg eller Ikea – utan en efterrätt från 1929.

Ja, prinsesstårtan har blivit viral. Den trendar på TikTok, syns i doftljus och serveras i eleganta coupe-glas på amerikanska hipsterrestauranger. Och bakom denna comeback står en gammal husmodersklassiker med rötter i en svensk kokbok skriven av Jenny Åkerström, hushållslärarinnan som undervisade prinsessorna Märtha, Astrid och Margaretha.

Läs även: Ny studie krossar grillmyten

En prinsessa bland pajer och cupcakes. (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Det gröna kupolmonstret med rosa bröstvårta

Men varför just denna kaka? Jo, prinsesstårtan är svår att göra. Maräng, sockerkaka, vaniljkräm, grädde och ett sött, lent marsipanskal utan en enda skrynkla – detta är ingen dessert för nybörjare. Och enligt vissa amerikaner är den dessutom… sexig.

“Det är en bröstformad kaka med rosa marsipanbröstvårta,” konstaterar The Guardian. Flera bagare har dock modifierat den – som Los Angeles-konditorn Hannah Ziskin, som bakar sin version som en avlång logg med mascarpone och hemgjord sylt. Hon säljer slut varje kväll.

Läs även: Varning: Ät inte denna del på en kyckling – risk för gift och bakterier

ANNONS
Söt som synden, svår som matte C. (Foto: Canva)

Från Södermalm till Brooklyn

Även svenskar i exil har bidragit. I Brooklyn driver Emelie Kihlström restaurangen Hildur, där prinsesstårtan numera serveras i rosa miniversioner med queen’s jam – en blandning av blåbär och hallon – och en lättare kräm. “Det är på varje bord”, säger hon.

Och bredvid ligger TikTok-hajpade Ferrane, där man serverar sin prinsesstårta i cocktailglas – direkt inspirerat av Sturehofs nylansering i Stockholm. Därifrån har den svenska bakelse-ikonen nu tagit ett litet, elegant steg mot global dominans.

“Real men eat princess cake”

Men alla är inte lika entusiastiska. I San Francisco kommer kvinnor in och ber om att få ta bort marsipanrosen för att göra kakan mer “maskulin” till sina män. Fillmore Bakery vägrar. “Det är bara en kaka”, som ägaren Elena Basegio torrt konstaterar. En före detta pojkvän till henne tryckte till och med upp en t-shirt med texten “Real men eat princess cake”.

Även om vissa kritiker menar att amerikaner “förstör allt” – med mascarpone i grädden, fel grön färg och inga rosor – så är prinsesstårtans internationella öde inte att bli något annat än just det: en tårta med många lager. Både kulturellt och bokstavligt.

Bröstformad bakelse med rosa krona – Sverige, vi ser dig. (Foto: Mickan Palmqvist/TT)

Ikea visste först

ANNONS

Långt innan TikTok-användare upptäckte prinsesstårtan fanns den i Ikeas frysdisksortiment, både i rosa och grön version. För vissa amerikaner är det just där de första gången såg – och smakade – en bit Sverige. Och de älskade den.

För den som vill prova finns numera en hel liten USA-guide: Quarter Sheets i LA, Lost Larson i Chicago, Sant Ambroeus i New York och förstås Copenhagen Pastry – ironiskt nog inte i Danmark utan också i Kalifornien.

Läs även: Så “lurade” norrmännen sushiexperterna i Japan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS