Billig snabbmat kan kosta dyrt, för individen och samhället. “Modern undernäring” hotar nu världens mest långlevande och arbetsföra folk: japanerna. Då rycker arbetsgivarna ut.
Snabbmat sänker ekonomin: Så vill Japan stoppa ohälsotrenden


Mest läst i kategorin
När Japan efter andra världskriget gick in i en fas av snabb ekonomisk tillväxt, blev matbrist snabbt en icke-fråga. Det fanns gott om livsmedel, kosten var fisk- och grönsaksbaserad och människorna levde längre och mer hälsosamt än i nästan alla andra länder i världen.
Men i dag växer oron för en ny sorts brist, ”modern undernäring”, orsakad av en kosthållning där kalorierna finns, men viktiga näringsämnen saknas.
Det här är inte bara ett hälsoproblem för den enskilde, utan för hela samhället.
Riskfaktor för ekonomin
Kopplingen mellan näringsfattig mat och samhällsekonomi lyfts som en riskfaktor av World Economic Forum, WEF, baserat på erfarenheter från Japan, där det märks extra tydligt.
Landet som brukar hyllas för sin hälsosamma kost och världens längsta livslängd, med blå-zon ön Okinawa i spetsen, märker av en oroande trend – där maten än en gång spelar huvudrollen.
En studie genomförd av ett forskarteam vid Universitet i Tokyo, publicerad i Science Daily 2024, visar att barn och unga i Japan nu får i sig över en fjärdedel av sitt energiintag från högprocessad snabbmat, lik den amerikaner äter. Och som många andra i världen äter de för mycket sötsaker och för lite grönsaker.
“Resultatet tyder på att den japanska dieten inte är fullt så hälsosam som förväntat”, säger biträdande professor Nana Shinozaki från det japanska folkhälsoinstitutet i en kommentar.
Läs mer: Japan tvingas till kreativitet när matpriset skenar. Dagens PS
Senaste nytt
Äter snabbmat varannan dag
I takt med att allt fler människor – särskilt yngre och ensamstående – väljer hämtmat och snabbmat, minskar intaget av grönsaker och viktiga näringsämnen. Samtidigt ökar intaget av salt, fett och socker.
Det lägger grunden för en rad livsstilssjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes, vilket är negativt för individen och samhället. Men den obalanserad kosten påverkar också arbetsförmågan och produktiviteten negativt och därmed därmed en fråga för arbetsgivarna.

En studie som refereras av WEF visar att arbetsföra japaner äter ute eller köper take-away flera gånger i veckan. Nästan hälften av befolkningen i Japan köper snabbmat från närbutiker varannan dag och 17,7 procent av ensamhushållen gör det dagligen, vilket är oroväckande.
Maten som konkurrensfördel
I Japan har arbetsgivarna börjat agera. World Economic Forum berättar om hur flera storföretag medvetet har valt att anpassa menyerna i sina personalmatsalar för att bättra på näringsbalansen. Väl medvetna sambandet mellan medarbetares näringsintag och produktiviteten på arbetsplatsen.
Och som ett sätt att attrahera “talanger”
Mindre bolag, utan egna kök, satsar istället på så kallad oki-shashoku – kylskåp på kontoret fyllda med nyttiga matlådor och grönsakssnacks istället för godisautomater.
Företaget Kompetio, som erbjuder dessa tjänster, har på tre år mångdubblat antalet kylskåp ute på kontoren.
Stöttar med skattelättnad
Vissa företag satsar på utbildning i näringslära och gemensamma matlagningsdagar där både chefer och anställda deltar. På vissa håll turas hela avdelningar om att laga och servera lunch till kollegorna, som ett sätt att både sprida kunskap om matlagning och bygga laganda.
Samtidigt stöttar Tokyos stad företag ekonomiskt för att kunna erbjuda hälsosammare mat till sina medarbetare genom skattelättnader.
I Tokyo kan små och medelstora företag få upp till 500 000 yen i bidrag för att erbjuda mat till anställda.
Skattefriheten för måltidsförmåner är idag begränsad till 3 500 yen per anställd och månad, men det pågår diskussioner om att höja detta tak.
Kopplingen mellan mat och ekonomi blir allt tydligare. Bra kost ger bättre hälsa, bättre fokus och minskar sjukfrånvaro. I förlängningen handlar det om ökad produktivitet, lägre vårdkostnader och ett mer motståndskraftigt samhälle.
De japanska företagens satsningar på allt från grönsakssnacks i kontorskylen till matlagningsdagar följer en tydlig logik. Om nyttig mat ger bättre fokus och färre sjukdagar är det en god investering.
Läs mer: Bottenrekord. Japan krymper och världen följer efter. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.