Intresset för fritidshus växer igen, men marknaden rör sig åt olika håll beroende på var i landet du letar.
Fler köper fritidshus – men priserna sjunker i flera län


Mest läst i kategorin
Allt fler svenskar slår till på fritidshus igen. Men trots ökade försäljningar pekar prisutvecklingen nedåt i stora delar av landet, och skillnaderna är stora beroende på var du köper.
Missa inte: Äldst i världen – men nästan okänd. Dagens PS
Försäljningen ökar kraftigt
Intresset för sommarstugor har tagit fart igen efter flera tröga år. Under första halvåret 2025 såldes 23 procent fler fritidshus i Sverige än under samma period 2024, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.
“Det har funnits ett uppdämt behov. Jag skulle säga att det är en återgång till en mer normal nivå efter ett riktigt dåligt 2023”, säger Hans Flink, affärsområdeschef på Svensk Mäklarstatistik, till DN.
Fritidshusmarknaden tvärbromsade efter pandemins prisrally. När räntorna steg och konjunkturen försvagades blev efterfrågan låg. Nu syns en tydlig återhämtning, men bara sett till antalet affärer.
Priserna backar på fritidshus
Trots att fler fritidshus byter ägare har prisnivåerna inte följt med upp. I själva verket har medelpriset på fritidshus i riket sjunkit med två procent jämfört med i fjol. Enligt Flink beror det bland annat på att utbudet varit stort och att säljare har tvingats sänka sina förväntningar.
“Fritidshus är inget måste för människor. De som har funderat på att sälja kan ha tänkt att ”vi får nog nöja oss med det här”, samtidigt som köparna kan tycka att det är ett bra läge”, säger han.

I flera populära områden har priserna backat rejält. Både Gotland och Siljanområdet hör till platserna där det blivit billigare att köpa fritidshus, medan sydöstra Stockholm sticker ut som en av få regioner där priserna ökat.
I Västmanland har priserna på fritidshus sjunkit mest det senaste året, minus 8,9 procent. Gotland och Södermanland följer efter med nedgångar på över tre procent.
Läs också: ”God ekonomi” – ändå bromsar hushållen bostadsköpet. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Hemester påverkar trenden
Samtidigt har reselusten har bromsat in och fler svenskar planerar semester på hemmaplan. Bakom det nya intresset för fritidshus finns både ekonomisk oro och en allt starkare hemestertrend.
”Många hushåll tampas fortfarande med ekonomin. Det är sannolikt inte bara ekonomin som sätter stopp, det handlar också om konflikter och oro i omvärlden som leder till att fler planerat en hemester i år, skulle jag tro”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
Men ännu är det fortfarande långt kvar till pandemins toppnivåer, både vad gäller prisnivåer och efterfrågan. Enligt Hans Flink är vi nu tillbaka i ett mer normalt läge.
“Det var fullständigt galet under pandemin. Man får nästan räkna bort de åren när man ska jämföra”, säger han.
Prisutvecklingen skiljer sig kraftigt
Den genomsnittliga kostnaden för ett fritidshus i Sverige ligger nu på 2 329 000 kronor, men siffrorna varierar stort beroende på var i landet huset ligger.
Här har priserna ökat mest det senaste året:
Kronoberg: +13,6 procent (medelpris 1 347 000 kr)
Kalmar: +5,3 procent
Dalarna: +4,4 procent
Norrbotten: +3,6 procent
Halland: +3,5 procent
Här har priserna sjunkit mest:
Västmanland: –8,9 procent (medelpris 1 801 000 kr)
Gotland: –4,1 procent
Södermanland: –3,6 procent
Jönköping: –3,3 procent
Blekinge: –2,9 procent
Läs även: Brevet som visar om du missar tusenlappar i pension. Dagens PS
Läs även: Dottern flyttade hem igen – föräldrar betalar över 47 000 kr. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.