Dagens PS

Rörligt eller bundet? Så gör Erik Thedéen 

Väljer Erik Thedéen rörligt eller bundet?
Väljer Erik Thedéen rörligt eller bundet? (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

De styr, indirekt, boräntan för hela landet. Men hur ser deras egna lån egentligen ut?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Riksbankens direktion fattar beslut om styrräntan påverkar det boräntan för miljontals svenskar. Men det påverkar också deras egna plånböcker.

Det berättar Dagens Nyheter, som har granskat topparna i Riksbankens direktion och deras lån. 

Rörligt eller bundet? 

Att välja ränta är lite som att packa för svensk sommar: du vet aldrig riktigt vad du borde ta med.

I flera decennier har expertrådet dock varit tydligt: Rörlig ränta lönar sig i längden. Och det har visat sig vara sant. 

Enligt en undersökning från i början av året har den som haft rörlig ränta sedan 1989 betalat i genomsnitt 1,7 procentenheter lägre boränta än de som bundit på fem år.

Det ter sig som att riksbankstopparna har tagit till sig detta råd. Samtliga fem ledamöter har nämligen rörliga lån.

ANNONS

Senaste nytt

4,2 miljoner i lån – allt rörligt

Riksbankschefen Erik Thedéen har tre lån på totalt drygt 4,2 miljoner kronor, enligt den senaste anmälan till riksdagen. 

ANNONS

Samtliga lån är rörliga. 

Det största lånet, på knappt 3 miljoner, har en ränta på 3,25 procent. De två övriga ligger på 3 respektive 2,75 procent.

Det kan jämföras med Swedbanks snittränta för rörliga lån som vid samma tidpunkt låg på 3,2 procent. Listräntan, alltså bankens utgångspris före förhandling, låg då på 4,24 procent.

Thedéen har dessutom hållit fast vid rörlig ränta även när ränteläget varit högt. För två år sedan låg räntan på hans två dåvarande lån på 3,89 respektive 3,72 procent.

Läs även: Bolån: Rörligt eller bundet? Här är experternas råd. Dagens PS

Räntevinster efter sänkningar

I fjol låg styrräntan på 4 procent med kraftigt förhöjda boräntor som följd. Men sedan dess har det vänt. I dag ligger styrräntan på 2,25 procent, vilket gjort de rörliga boräntorna billigare – både för vanliga låntagare och för Riksbankens egna chefer.

Eftersom rörlig boränta följer styrräntan påverkas alltså Thedéens räntekostnader direkt av de beslut han själv är med och fattar.

Lån
Även Aino Bunge har valt rörligt (Foto: Lars Schröder/TT)
ANNONS

Alla i direktionen har rörlig ränta

Erik Thedéen är förvisso inte ensam om att ha rörliga lån. Även övriga ledamöter i direktionen har valt samma upplägg:

  • Aino Bunge, vice riksbankschef, har fem bolån på totalt nästan 8,7 miljoner kronor. Alla är rörliga, med räntor från 2,85 till 3,54 procent. Hon hade tidigare bundna lån till 1,28 procent, men inte längre.
  • Anna Seim, också vice chef, har tio rörliga lån på sammanlagt knappt 9,7 miljoner kronor. För ett år sedan låg räntorna på 4,34 till 4,39 procent. Nu ligger de på mellan 2,89 och 3,14.
  • Anna Breman har tre rörliga bolån på totalt 5,5 miljoner kronor tillsammans med sin make. Tidigare hade hon ett bundet lån på 1,44 procent, men även det är nu rörligt.
  • Per Jansson, den femte ledamoten, har två rörliga lån – ett på 3 miljoner till 3,22 procents ränta och ett på 1,6 miljoner till 3,45 procent.

Få amorterar – men sparar i fonder

Det är bara Erik Thedéen och Anna Seim som amorterar på sina lån. Thedéen betalar 3 670 kronor i månaden i amortering. Seim betalar drygt 17 000 kronor i månaden. Övriga ledamöter amorterar inte.

Flera av Riksbanksledamöterna har också månadssparande i fonder, enligt anmälningarna. 

Thedéen sparar i tre olika aktiefonder med inriktning på Asien, Sverige och globalt. Även Anna Seim, Aino Bunge och Anna Breman har fondsparande. 

Läs också: Vi flyttar inte – hur tunga lånen än blir. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS