VW hoppas att amerikansk teknik ska lösa gamla tyska problem. Rivian får ännu en miljard – snart kan vi se deras teknik i både små ID-bilar och lyxiga Porschar.
Volkswagen dubblar insatsen – miljardregn över Rivian


Mest läst i kategorin
Volkswagen har länge kämpat med egna programvaruproblem och letar nu hjälp utifrån, skriver ntv.
Lösningen?
Att satsa ännu mer på sin amerikanska partner Rivian. Den tyska biljätten skickar nu en andra miljard dollar (motsvarande cirka 10,6 miljarder kronor) till Rivian, ett steg som förväntas stärka samarbetet mellan de båda företagen.
Det är inte första gången VW öppnar plånboken. Redan förra året investerade de en miljard dollar och köpte sig in med en ägarandel på 8,6 procent. Med ytterligare tre planerade utbetalningar – kopplade till projektframsteg – kan VW snart bli största enskilda aktieägare i Rivian och därmed ta över titeln från Amazon.
Totalt kan satsningen landa på 5,8 miljarder dollar, eller omkring 61 miljarder kronor.

Programvaruhaverier kostade dyrt
Volkswagen har under flera år haft återkommande problem med sin egenutvecklade programvara. Dessa tekniska utmaningar har lett till förseningar i produktionen, med flera modellsläpp som skjutits upp – ibland med flera år. Koncernen hoppas nu att Rivians moderna arkitektur kan bli räddningen.
Rivian har byggt sitt system från grunden och infört en zonbaserad elektronikarkitektur. Den gör att bilens system kan styras med färre kontrollenheter och mindre komplexitet – något som både förbättrar prestanda och förenklar framtida uppdateringar.
Liknande teknik har redan gett Tesla ett försprång på marknaden.

Bilfynden som kan spara dig tusenlappar
Det finns gott om kampanjer just nu, och många återförsäljare erbjuder bra priser på både köp och privatleasing. Är du på jakt efter en ny bil kan det
Premiär i id.1 – sedan sprids tekniken i hela koncernen
Först ut att få Rivians teknik blir Volkswagens kommande el-småbil ID.1. Modellen visades som konceptet ID. Every1 tidigare i år och ska byggas i Palmela, Portugal. Målet är att hålla startpriset runt 230 000 kronor, vilket Rivians effektivare teknik väntas bidra till genom lägre produktionskostnader.
Men VW tänker inte stanna där. Koncernchef Oliver Blume har avslöjat att planen är att rulla ut tekniken till fler märken inom gruppen. Audi står näst på tur, följt av Porsche och sedan övriga märken.
Även den nya amerikanska elbilssatsningen Scout ska dra nytta av Rivians system när märket lanseras 2027. Däremot kommer tekniken inte användas i Kina – där VW har ett eget samarbete med elbilstillverkaren XPeng – eller i bilar med förbränningsmotorer.

Avslöjat: Säkraste bilen på marknaden
Varje år skadas tiotusentals människor i trafiken i Sverige, med förödande konsekvenser för både individer och samhälle. Men nu avslöjar Folksams nya
Rivian fortfarande i rött – men förbättrar siffrorna
Att Rivian nu får en andra VW-miljard beror inte på tekniska landvinningar utan på att företaget lyckats nå vissa finansiella mål. Trots att bolaget fortfarande går med förlust har de senaste två kvartalen visat bruttovinster för första gången. Nettosiffrorna ser också bättre ut – förlusten minskade från motsvarande cirka 15 miljarder kronor till 6 miljarder kronor.
För de kommande utbetalningarna krävs dock att Rivian också levererar konkreta tekniska framsteg.
Nästa betalning är planerad till mitten av 2026 och ytterligare en på 500 miljoner dollar kommer 2027 när första VW-bilen med Rivian-teknik rullar ut från fabriken.
Framtiden: En gemensam teknikplattform
I samband med detta har Volkswagen och Rivian även startat ett nytt gemensamt bolag, Rivian Volkswagen Technologies. Syftet är att utveckla en ny generation elektronik- och programvaruplattform för elbilar. Den ska kunna användas av båda parter och ge VW ett tekniskt försprång som de länge saknat.
Frågan är om detta ”äktenskap” mellan tysk ingenjörskonst och amerikansk innovation blir en framgångssaga – eller bara ännu en dyr lärdom för Wolfsburg.

Teknik från USA kan ligga bakom alla nya folkbilar
Ett oväntat samarbete kan komma att påverka framtiden för en av världens största biltillverkare. En ny plattform från ett amerikanskt elbilsföretag lyfts
Missa inte:
Mercedes erkänner: EQS kom för tidigt – men det fanns en plan. Dagens PS
BYD:s ras i Sverige – Hedin drar sig ur direkt. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.