Turbulenta tider hos Porsche. Vd Oliver Blume gör en oväntad rockad i ledningen. Flera toppchefer tvingas lämna sina poster.
Maktdrama i Porsche: Toppchefer tvingas bort


Mest läst i kategorin
Efter nästan ett decennium av stabilitet har Porsches styrelse under ledning av Oliver Blume genomgått en dramatisk förändring på bara några veckor. Denna omstrukturering, som innefattar flera oväntade avgångar och tillsättningar, ger Blume inte bara andrum utan också tid att strategiskt planera för företagets framtid i en turbulent tid, rapporterar Automobilwoche.

Varningssignaler från Tyskland: Biljättarnas vinster rasar
Tuff start för tyska biltillverkare. Trots ökad försäljning pressas lönsamheten. Elbilar och tuff konkurrens skapar huvudbry. De tyska biltillverkarna
Tio år av stabilitet bryts
Sedan Blume tog över som vd för Porsche 2015, då han efterträdde Matthias Müller som gick till Volkswagen-koncernen, har ledningsgruppen i stort sett varit intakt. Nyckelpersoner som Lutz Meschke (finans), Albrecht Reimold (produktion), Michael Steiner (utveckling), Detlev von Platen (försäljning) och Andreas Haffner (personal) kom alla in i bolaget vid ungefär samma tidpunkt.
Barbara Frenkel tillkom 2021 som chef för inköp, och 2023 skapades en ny roll för Car-IT som Sajjad Khan ansvarade för. Denna kontinuitet i ledningen har utan tvekan bidragit till Porsches starka tillväxt under de senaste åren. Teamet var erfaret och väl sammansvetsat.
Senaste nytt
Oväntade avhopp skakar om ledningen
Men nu har denna era av stabilitet abrupt tagit slut. Under de senaste månaderna har Blume, som sedan 2021 även leder Volkswagen-koncernen, nästan helt bytt ut sitt ledningsteam. Finanschefen Meschke och försäljningschefen von Platen tvingades lämna sina poster med kort varsel efter att ha fallit i onåd.

Det spekuleras i att Meschkes alltför tydliga ambitioner om att nå vd-posten och von Platens planer på en långresa samtidigt som försäljningen i Kina rasade kan ha legat bakom besluten. Även om avgångarna för Frenkel (inköp) och Haffner (personal) skedde mer ordnat, kvarstår intrycket att deras tid i ledningen var över. I en tid av utmaningar verkar Blume agera snabbt för att forma ett nytt team.
Interna krafter tar över rodret
För att säkerställa en smidig övergång har Blume valt att rekrytera internt för de vakanta posterna. Jochen Breckner (finans), Matthias Becker (försäljning), Vera Schalwig (personal) och Joachim Scharnagl (inköp) är alla erfarna medarbetare inom Porsche som nu får chansen att kliva fram.
Deras snabba anpassningsförmåga har redan visat sig, med Breckner som höll i en presskonferens om bolagets resultat bara två veckor efter sin tillträde och Becker som snabbt omstrukturerade den regionala försäljningsledningen. Denna snabba respons är avgörande då Porsche står inför betydande utmaningar.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Tuffa tider kräver förändring
Biltillverkaren, som traditionellt sett har haft den högsta lönsamheten inom Volkswagen-koncernen, befinner sig i ett ansträngt läge. Ett kraftigt försäljningstapp i Kina, en justering från eldrift mot en ökad satsning på förbränningsmotorer samt problem med batteriförsörjningen skapar svårigheter för Porsche. Den operativa marginalen för 2025 förväntas nu ligga mellan 6,5 och 8,5 procent, vilket är betydligt lägre än det tidigare målet på 10 till 12 procent.
Steiner – Blumes lojala högra hand
Vid sidan av de nya tillsättningarna har Blume även utsett Steiner till sin nya ställföreträdare. Steiner är tillsammans med produktionschefen Reimold den enda kvarvarande medlemmen från den tidigare ledningsgruppen. Han beskrivs som en lojal anhängare till Blume och belönas nu för att han ska driva igenom den snabbt omarbetade produktstrategin med en ökad fokus på förbränningsmotorer.
Trots att Steiner också närmar sig pensionsåldern ansåg Blume att en förändring på denna nyckelposition skulle vara för riskabel i det nuvarande läget. Det återstår dock att se om Steiner fullt ut kan axla rollen som ledare i Blumes frånvaro, även om han är en erkänt skicklig ingenjör. Tidigare har Meschke och Reimold varit de mer utåtriktade representanterna för Porsche.

Vilka bilmärken äger egentligen Volkswagen?
Från folkvagn till lyxlimpa – se alla märken som ingår i den tyska biljättens stall. En imponerande samling fordon under ett och samma tak.
Tystnad kring kritiken mot dubbla roller
För Blume personligen innebär dessa förändringar flera fördelar. Han kan nu räkna med lojalitet från den nya ledningsgruppen, vars medlemmar har Blume att tacka för sina befordringar. Den interna kritiken mot Blumes dubbla roll som vd för både Porsche och Volkswagen, som intensifierades under de senaste månaderna och framför allt kopplades till Meschke, torde nu tystna.
Även Steiner ses som en nära allierad till Blume som inte förväntas ifrågasätta sin mentor.
Framtiden i sikte – Vem tar över tronen?
Genom denna omorganisation skaffar sig Blume tid att förbereda sin efterträdare. Han har nyligen antytt att han vill slutföra generationsskiftet i ledningen innan han lämnar någon av sina två positioner i Zuffenhausen och Wolfsburg.
Detta tyder på att Blume följer samma strategi som i Volkswagen, där han först vill städa upp och sedan staka ut riktningen för framtiden. När Porsche har stabiliserats kommer beslutet om vem som ska leda företaget efter honom att tas.

Porsche backar inte – trots tullvansinnet i USA
Finanschefen avslöjar att de inte planerar att flytta produktionen till USA, men prishöjningar kan bli oundvikliga. Porsche har meddelat att de inte har
Läs också:
Mathias tankade som vanligt – kostade 63 000 kronor. News 55
2,6 miljoner svenskar får dela på halv miljard – i återbäring. E55
Miljonärerna blir rikare – och håller lägre profil. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.