Dagens PS

37 elbilar att se fram emot 2023

Nio
Nio ET5 är märkets roligaste bil att köra enligt kineserna själva. (Foto: Nio)
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

Bilåret 2023 består av en rad nyheter, inte minst när det kommer till elbilar. Här följer därför en lista på 37 elbilar som kommer till Europa nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är flera biltillverkare som växlat upp och som kör stenhårt på offensiven, något som gynnar konsumenterna. Med andra ord kommer utbudet av elbilar vara bättre än någonsin.

Ett brett utbud

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Abarth 500e

Abarth 500e är efterträdaren till den mycket tuffa busbilen Abarth 595. Den lanseras under 2023 och utlovas att bli lika busig som föregångaren.

Abarth 500e är betydligt mycket rappare än föregångaren. (Foto: Abarth)

Audi A6 e-tron

Audi A6 debuterar som elbil under 2023 – den blir en av många elektriska kombibilar som kommer under året.

Audi A6 Avant e-tron concept Vackra och harmoniska linjer kommer locka många bilköpare. (Foto: Audi)

Audi Q6 e-tron

Audi Q6 kommer för att ge sig in i ringen med Tesla Model X. Den bygger på Volkswagen-gruppens nya PPE-plattform och kommer att ge en inblick i kommande Porsche Macan EV.

 

Audi Q6 e-tron Sportback

Q6 e-tron lanseras även i suv-coupé-utförande i form av en Sportback-variant.

Audi Q8 e-tron

Nya Audi e-tron har döpts om till Q8 e-tron i syfte att tydliggöra positioneringen inom märkets hierarki. Vi har redan provkört den nya modellen samt synat den på en statisk visning.

ANNONS

Audi Q8 e-tron De flesta uppdateringarna syns inte från utsidan. (Foto: Audi)

Audi Q8 e-tron Sportback

Q8 e-tron lanseras även i suv-coupé-utförande i form av en Sportback-variant.

Audi Q8 e-tron Nya Audi SQ8 e-tron pumpar ut 503 hästkrafter och 973 newtonmeter. (Foto: Audi)

BMW i5

BMW i5, den elektriska versionen av den ikoniska 5-serien, blir näst ut i BMW:s elbilsoffensiv. Likt storebror i7 är receptet enkelt – ta en framgångsrik befintlig modell och elektrifiera den.

ANNONS

Fiat Panda

Fiat Panda, undertecknads favoritbil, kommer i helt elektriskt utförande under 2023. Folkbilen kommer att förbli just en folkbil men denna gång med en hög dos elektrifiering.

Fisker Ocean

Nya Fisker Ocean kommer till Sverige i mars 2023. Vi har redan provkört den på fabriken i Österrike och bilen utlovas vara världens mest miljöhållbara.

Fisker Ocean Vi körde en av toppvarianterna. (Foto: Fisker)

Honda e:Ny1

Hondas elbilsoffensiv har dragit igång rejält och under 2023 lanserar den helt ny eldriven suv i form av e:Ny1. Enligt Honda blir det kärnan i märkets sortiment och kommer vara ett vettigt alternativ till de som är på jakt efter sin första elbil.

Nya Honda e:Ny1 lanseras under 2023. (Foto: Honda)

Honda Prologue

Efter lanseringen av Honda E har det varit tyst från det japanska märket när det kommer till fler renodlade elbilar. 2023 ska de emellertid lansera en helt ny elektrisk suv, i samma storleksklass som Honda HR-V.

Honda släpper ny elbil Honda Prologue gör Honda E sällskap. (Foto: Honda)

Hyundai Ioniq 6

Den mycket efterlängtade och Saab-inspirerade elbilen Hyundai Ioniq 6 debuterar under 2023. Vi har redan synat den på en statisk visning och får vänta tills det blir provkörning innan ett utlåtande.

I profil blir det snabbt tydligt att IONIQ 6 är en slank skapelse. (Foto: James Holm)

Hyundai Kona Electric

En ny generation Hyundai Kona Electric väntas dyka upp 2023. Världspremiären beräknas till januari och bilen sägs ta ett kliv upp i termer av premiumkänsla samtidigt som det överkomliga priset bibehålls.

Kia EV4

Kia EV4 är lillebror till favoriten EV6 och beräknas ta sig an samma segment som exempelvis Mercedes-Benz EQA. Den väntas stoltsera med god räckvidd och vara nästa steg i Hyundais klassresa.

ANNONS

Kia EV9

Kia EV9, storebror till EV6, väntas lanseras under första kvartalet 2023. Modellen kommer att vara en sjusitsig jättesuv och ge sig in i ett segment bestående av bilar som Volvo EX90 och för den delen kommande eldrivna Rover Rover.

Lightyear Zero

Den första serietillverkade solcellsbilen har redan börjat tillverkats medan de första leveranserna beräknade till 2023. Lightyear Zero kostar från cirka 3 miljoner kronor.

Lightyear 0 Zero är en modell från den holländska biltillverkaren Lightyear. (Foto: Lightyear)

Lotus Eletre

Lotus Eletre, märkets nya suv som delar bottenplatta med nya Polestar 3 och Volvo EX90, debuterar under 2023. I snabbaste utförande kommer den upp till 100 på under 3 sekunder.

Sverige är en prioriterad marknad för Lotus Eletre. (Foto: Lotus)

Lotus Evija

Lotus Evija, världens kraftfullaste produktionsbil, har över 2 000 hästkrafter och börjar levereras under 2023 om allt går som planerat. Den ger sig in i samma segment som Rimac Nevera och Pininfarina Battista.

Lotus Evija Fittipaldi Lotus Evija Fittipaldi bjuder på en minst sagt aggressiv bakdel. (Foto: Lotus)

Maserati GranTurismo Folgore

Helt nya elektriska Maserati GranTurismo drog italienarna skynket av tidigare i år. Men det är först 2023 som bilen levereras till kunder.

Maserati Granturismo Nya Maserati Granturismo är väldigt lik föregångaren. (Foto: Maserati)

Maserati Grecale Folgore

Grecale är namnet på Maseratis nya suv och Folgore-varianten är alltså den helt elektriska som ger sig in i samma segment som kommande Porsche Macan EV.

Maserati Grecale testas i temperaturer på -30°C i Arjeplog i Lappland. Foto: Maserati

Mercedes EQE SUV

Mercedes snålar inte när det kommer till elbilar och EQE SUV som visades upp i samband med årets Paris-mässa ska börja rulla på vägarna under 2023.

Mercedes EQE SUV elbilar Nya Mercedes-Benz EQE SUV framstår som EQ-utbudets mest eftertraktade modell. (Foto: Mercedes-Benz)

Mercedes EQS SUV

Ännu ett nytt elektriskt flaggskepp från det tyska märket dyker upp i form av EQS SUV, suv-versionen av sedanen EQS. Den positioneras jämte GLS och är ännu ett steg för Mercedes att elektrifiera hela sin flotta.

Mercedes EQS SUV elbilar Nya Mercedes EQS SUV har mycket plats och laddar snabbt. (Foto: Mercedes)

Mercedes EQT

EQT, elversionen av T-klass dyker upp under 2023. Den kommer att erbjudas både i fem- och sjusitsigt utförande och erbjuds även som husbil i form av Mercedes-Benz EQT Marco Polo.

Mercedes EQT elbilar Mercedes EQT Marco Polo fokuserar på compact living. (Foto: Mercedes)

Mini Aceman

Mini Aceman är märkets första helt renodlade elbil. Tanken är att den ska ersätta Countryman i utbudet, men det går även rykten att en Countryman EV är på gång.

Nio EL7

Kinesiska Nio fortsätter sin satsning på den europeiska marknaden. Jämte flaggskeppet ET7 kommer även EL7, som alltså är en elektrisk suv i samma storleksklass som exempelvis EQS SUV.

ANNONS

Nio elbilar Nio EL7 – där L står för “Lifestyle” – är märkets stora suv och kostar skjortan. (Foto: Nio)

Nio ET5

Nio ET5 är en mindre sedan i samma storleksklass som Tesla Model 3, en bil den för övrigt linkar mycket rent designmässigt. Den tar sig an än folkligare approach än exempelvis Nio ET7.

Nio Nio ET5 är märkets roligaste bil att köra enligt kineserna själva. (Foto: Nio)

Nissan Ariya e-4ORCE

Nissan Ariya går för närvarande bara att få med bakhjulsdrift. Under 2023 dyker emellertid en mycket efterlängtad fyrhjulsdriven variant upp i form av Ariya e-4ORCE.

ANNONS

Nya Nissan Ariya i Stockholm elbilar Nissan kallar formspråket för “tidlös japansk futurism”. (Foto: Nissan)

Opel Astra Electric

Opel Astra dyker upp i helelektriskt utförande under 2023. I övrigt erbjuds Astra redan som laddhybrid, samt som renodlad bensin- och dieselmodell.

Opel Astra Sports Tourer Electric

2023 är på sätt och vis den elektriska kombins år. Astra i kombiutförande – Sports Tourer – dyker upp under 2023.

Peugeot e-308

Peugeot e-308 är egentligen en Opel Astra med franska kläder. Den förvånansvärt trevliga modellen dyker även den upp som helelektrisk bil.

Peugeot e-308 SW

Även Peugeot satsar på det elektriska kombispåret med lanseringen av e-308 SW som debuterar under 2023.

Polestar 4

Polestar 4, en eldriven suv-coupé, väntas debutera under 2023. Polestar 3 – som visades upp tidigarei år – dyker först upp 2024.

Rolls-Royce Spectre

Världens lyxigaste elbil? Det kan eventuellt vara kommande Rolls-Royce Spectre som dyker upp under 2023. Om koncernsyskonet BMW i7 är något att gå på lär nya Spectre vara en lyxbil av rang.

elbilar Rolls-Royce första elbil Spectre (Foto: Rolls-Royce)

Smart #1

Smart #1 dyker även den upp under 2023. Märket har knoppats av från Mercedes och är numera en kinesiska historia. Den nya modellen väntas dyka upp på svenska vägar under 2023.

Sono Sion

Sono Sion, elbilen från en tysk start-up som vill revolutionera elbilsmarknaden, som likt Lightyear 0 har solceller, väntas dyka upp 2023. De har dock lite ekonomiska problem så frågan är vad det blir av allt.

ANNONS

Sono Motors Solpaneler elbilar Sono Motor har utvecklat modellen Sion som är täckt i solceller. (Foto: Sono Motors)

Volkswagen ID. Aero

Volkswagens kommande ID-kombi är ännu en elkombibil som dyker upp under 2023. Den nya modellen väntas blir en riktig storsäljare i lilla landet lagom.

Volvo EX90

Den mycket efterlängtade elektriska efterträdaren till Volvo XC90 dyker upp under 2023. Den markerar starten på ett nytt kapitel för det svenska folkhemsmärket. Prissättningen är emellertid allt annat än folklig.

Volvo EX90 elbilar Baktill är det mycket som händer men i det stora hela är designen minimalistisk. (Foto: Volvo)

ANNONS
ANNONS
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS