”Simplify, then add lightness” har länge varit Lotus mantra. Nu är det emellertid slut på det med lanseringen av nya Lotus Eletre, en kinesiska el-suv med 900 hästkrafter.

ANNONS

Den nya suven har länge varit i pipeline och delar mycket med Polestar 3 – bilarna har samma bottenplatta – men britterna har kompenserat bilens vikt med en herrans massa prestanda.

Lotus Eletre
Lotus Eletre är inte direkt något som är i linje med markets ursprungsfilosofi. (Foto: Lotus)

Prestanda så det räcker och blir över

Nya Lotus Eletre i topputförande – Eletre R – stoltserar inte bara med 905 hästkrafter utan även med 984 newtonmeter. Det innebär en 0-till-100-tid på 2,95 sekunder och en toppfart på 266 kilometer i timmen.

Därtill kommer utbudet att bestå av två andra Eletre-varianter – Eletre och Eletre S. Båda modeller erbjuder 603 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Storleksmässigt är Lotus Eletre i paritet med en Bentley Bentayga – 5,1 meter lång för att vara exakt. Det gör den snäppet större än Polestar 3, men skillnaden är inte direkt enorm.

Lotus Eletre är ungefär 5,1 meter lång. (Foto: Lotus)

Räckvidd och laddning

Lotus Eletre har ett 112 kilowattimmars batteri vilket ger en räckvidd på upp till 600 kilometer, medan R-varianten får nöja sig med 489 kilometer enligt WLTP. Hur mycket effekt den kan ta emot i termer av laddning har inte kommunicerats, men rimligtvis lär det vara runt 250 kilowatt.

Lotus Eletre
Interiört känner man igen sig från koncernsyskonen. (Foto: Lotus)

Priser och lansering

I Sverige börjar Eletre på 1 119 900 kronor för instegsmodellen medan toppversionen R går loss på 1 739 990 kronor. Bilen kommer att tillverkas i Wuhan, Kina.

ANNONS
ANNONS

Exakt när den når svensk mark har ännu inte bekräftats. 

Sverige är en prioriterad marknad för Lotus Eletre. (Foto: Lotus)

Läs även: Expert: Volvos framtid avslöjad i Lotus el-suv [Dagens PS]
Läs även: Lotus satsar på elbilar och Kina [Dagens PS]