Kapplöpningen om vem som kan bygga den kraftfullaste bilen har varit igång sedan urminnes tider. Nu när fordonsindustrin byter ut förbränningsmotorn till elmotorer ökar effektsiffrorna i rasande takt till helt hisnande nivåer.

ANNONS

Nu kommer Lotus med nya uppgifter som medför att deras nyaste modell Evija blir den kraftfullaste produktionsbilen just nu.

De siffror som vi tidigare fått ta del av var minst sagt hårresande men i fredags bekräftade Lotus siffror som var ännu bättre än de som tidigare angivits. 

Lotus Evija Fittipaldi
Lotus Evija Fittipaldi bjuder på en minst sagt aggressiv bakdel. (Foto: Lotus)

Drivlinan består av fyra elmotorer som tillsammans levererar, håll i er, över tvåtusen hästkrafter (2 011 hk) vilket gör den till den kraftfullaste produktionsbilen i dagsläget.

Det lär dock inte dröja länge innan konkurrenterna börjar skruva upp effekten på sina motsvarigheter för att hänga på i kapplöpningen mot flest hästkrafter. 

Lotus Evija Fittipaldi
Högteknologisk interiör matchar den hypermoderna drivlinan. (Foto: Lotus)

”Hög” 0 till 100-tid

Den som sätter sig bakom ratten på detta monster till bil kan förvänta sig 0 till 100 kilometer i timmen på under tre sekunder vilket inte är särskilt imponerande med tanke på den höga effekten. 

ANNONS
ANNONS
Lotus Evija Fittipaldi
Lotus Evija må se snabb ut men riskerar den att bli ifrånkörd? (Foto: Lotus)

Den stora frågan lär dock bli om den kan klå konkurrenter som Pininfarina Battista och Rimac Nevera som också har ruskigt mycket effekt och än så länge lägre redovisade 0 till 100-tider än Evija (under två sekunder för båda).

Toppfarten för den brittiska sportbilen ligger på 349 kilometer i timmen. 

Tung men stort batteri

Trots den hisnande effekten och de imponerande prestandasiffrorna är det ingen fjäderlätt sportbil det handlar om utan Evija väger in på bastanta 1900 kilogram.

Den höga vikten är en konsekvens av de stora batterierna som krävs för att leverera en någorlunda okej räckvidd och ett högt effektuttag. 

Lotus Evija Fittipaldi
Evija väger inte mest på bilden men i alla fall betydligt mer än Type 72. (Foto: Lotus)

Batteriet som tack vare sin rejäla vikt har en kapacitet på 93 kWh medför att fordonet kan framföras i 40 mil innan det tar stopp. Det är inte superimponerande om man tar hänsyn till det stora batteripaketet. Det som imponerar desto mer är att den kan ladda från 0 till 80 procents laddning på drygt en kvart. 

ANNONS
ANNONS

Emerson Fittipaldi

I samband med att den brasilianske Formel 1-föraren Emerson Fittipaldi firade att det var 50 år sedan han tog fem vinster i en Lotus 72 passade Lotus på att släppa en specialmodell.  

Modellen får Emersons efternamn som tillägg och kommer därför att heta Evija Fittipaldi. Enbart åtta exemplar av specialutgåvan kommer att tillverkas. Siffran åtta symboliserar att det bara finns åtta Lotus Type 72 kvar i världen. Den limiterade utgåvan är redan slutsåld. 

Lotus Evija Fittipaldi
Flera detaljer har adderats till Fittipaldi-utgåvan för att understryka dess exklusivitet. (Foto: Lotus)

Den första Evijan kommer troligen att levereras under 2023 och det kommer enbart att produceras 130 exemplar, inklusive de åtta Fittipaldi-exemplaren.