Petter A Stordalen berättar i en stor och öppenhjärtig intervju om hur han för att tjäna pengar började panta tomflaskor redan som liten grabb.

Han fick höra att panten skulle gå upp från 25 öre till 50 öre och väntade strategiskt med att lämna in pantflaskorna till det gav bättre betalt.

”Jag har alltid haft entreprenörsandan i mig”, säger han till Dagens Möjligheter.

Norrmannen står bland annat bakom hotellkedjan Nordic Choice, som är störst av tre bolag i Stordalens Home Invest, som omsätter ca 4-6 miljarder norska kronor.

På 15 år har hotellkedjan vuxit från 300 anställda till 9.200 anställda och Stordalen är i dag en av Norges mest förmögna personer.

”Det som driver mig är tillfredsställelsen över att skapa. Se idéer och människor blomstra och utvecklas. Då utvecklar och lär jag mig själv. Visst skulle jag kunna sälja allt jag äger och leva gott. Men hur tråkigt blir inte det?, säger Stordalen till Dagens Möjligheter.

Hans bästa minne är när han fick sparken från sitt jobb som vd för norska Steen & Strøm 1996.

”Det blev startskottet för Nordic Choice”, säger Stordalen i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Den där starka inspirationen och kärleken till sina kunder kan han tacka en amerikansk countrystjärna för: Garth Brooks, som han hade förmånen att få se live en gång.

”När hela arenan sjunger med, folk gråter och nackhåren reser sig, det är magiskt! Här står en man och älskar sin publik. Jag tänkte då att vi ska driva hotell som Brookes spelar musik. Vi ska älska våra gäster och erbjuda en optimal upplevelse.”


FAKTA PETTER STORDALEN
Namn: Petter Anker Stordalen.
Född: 29 november 1962.
Yrke: Hotellkung och entreprenör.
Bor: Oslo.
Inkomst: Petter Stordalen är en av Norges rikaste personer. 2008 uppskattades hans förmögenhet till 9,3 miljarder norska kronor.