Dagens PS

Ny uppfinning tacklar ljudnivån på kontoret 

Öppna kontorslandskap innebär ofta att ljudnivån är ständigt hög
Öppna kontorslandskap innebär ofta att ljudnivån är ständigt hög (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 apr. 2024Publicerad: 21 apr. 2024

Öppna kontorslandskap i all ära, men en för hög ljudnivå kan driva även den tålmodigaste av arbetare till vansinne. En ny studie kan ha hittat lösningen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie från Högskolan Väst, ledd av forskaren Martin Ljungdahl Eriksson, presenterar en uppfinningsrik lösning för att tackla ljudproblemen i öppna kontorslandskap, något Forskning.se skriver om. 

Den optimala ljudnivån

Enligt en studie utförd av forskare vid University of Arizona har kontorets ljudnivå en direkt påverkan på anställdas välbefinnande. 

Det är dock inte total tystnad som är lösningen.

Enligt forskarna kan nämligen både extremt höga ljud och fullständig tystnad vara skadliga för hälsan på arbetsplatsen.

Den ideala ljudnivån på ett kontor är enligt studien omkring 50 decibel, vilket motsvarar ljudnivån av fågelsång eller måttligt regn. 

Läs också: Lite ljud räcker för sämre jobb. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Skapar en ljudbubbla

ANNONS

Erikssons forskning följer samma linje. 

Han har nämligen utvecklat en kontorsstol utrustad med högtalare i nackstödet som skapar ett diskret bakgrundsljud och en “ljudbubbla” runt den anställde. 

Detta bakgrundsljud bidrar till en mer kontrollerad ljudmiljö där anställda själva kan välja när de vill engagera sig i omgivningen.

“Det ska vara lite som att man är på ett kafé och jobbar. När man hittar sitt flow i en sådan miljö gör man det för att man inte behöver fokusera på andra gästers samtal. Det är bara behagliga, icke-viktiga ljud omkring en”, säger Eriksson i ett pressmeddelande. 

Ljud som designelement

Forskningen understryker vikten av att se på ljud inte bara som ett störande element, utan som en del av kontorsdesignen. 

“Vi behöver använda ljud som designelement, men det måste vara behagligt och vara ett ljud man inte lägger märke till, och som halvt skyddar dig från omgivningen”, säger Eriksson.

Prototypstolen har testats i olika kontorsmiljöer med positiva resultat, där ljudbubblan hjälper till att skydda de anställda från störande ljud – utan att helt isolera dem.

ANNONS

Med tanke på de positiva reaktionerna från de initiala testerna planerar Eriksson nu att utvidga sina studier till skolmiljöer. 

Målet är att undersöka hur liknande ljudlösningar kan hjälpa elever med koncentrationssvårigheter.

Läs också: Ovanorna som stör dina kollegor mest. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS