Dagens PS

Eaton-experten: "AI en av tre stora utmaningar"

Tre stora utmaningar för IT-branschen kommande åren
Utvecklingen på elbilsmarknaden är det främsta exemplet på nya utmaningar som IT-branschen kan göra en insats i, menar Eaton. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

AI är en av de tre stora utmaningar för IT-branschen de kommande åren, enligt experter. Så här behöver man greppa utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mogen för några snabba råd om framtiden – från en 113-åring?

Det kanske du ska vara, åtminstone om 113-åringen är ett energihanteringsföretag som dessutom firar 100-årsjubileum som noterat bolag i år, rapporterar intäkter på 20,8 miljarder dollar och har kunder i över 170 länder.

Bolaget är Eaton.

Eatons försäljningschef inom IT, Mathias Jensén, skriver nu om tre stora utmaningar för IT-branschen de år som kommer.

Det gäller den snabba AI-transformationen, hållbarhetskrav och nya marknadstrender.

Går ännu snabbare nu

Jensén konstaterar i backspegeln, att digitaliseringen fick en kraftig skjuts framåt under coronaåren.

Det har inte slutat där utan nu med AI-explosionen, accelererar förändringstakten ännu mer, menar Jensén.

ANNONS

Jensén och Eaton ser nu hur grön IT och förnybar energi förändrar spelplanen för företagen.

Konsumenter ställer krav på miljöansvar, företag pressas av regelverk att minska sina utsläpp av växthusgaser och miljöfaktorer väger allt tyngre i beslut om exempelvis IT-upphandling.

ANNONS

Senaste nytt

”Växande trend”

“Grön it” är en växande trend som innebär att företag försöker minimera miljöpåverkan från sin verksamhet genom att införa virtuella miljöer, molntjänster och effektiv energihantering. De försöker också minska sitt koldioxidavtryck genom att gå över till förnybara energikällor, förbättra sin energieffektivitet och minska avfall”, påpekar Eaton-chefen.

Samtidigt skapar det här nya problem att lösa.

Övergången från fossila bränslen till förnybar energi förändrar hur, var och när energi produceras, lagras och hanteras, konstaterar Jensén.

”De flesta tekniker som behövs för effektiv energihantering finns dock redan. Exempelvis kan UPS-system säkerställa stabiliteten i elnätet när alltmer energi kommer från icke planerbara förnybara källor”.

Växer 42 procent – per år

ANNONS

Generativ AI är nästa område, ett som fick sitt stora genombrott 2023 och där det inte finns några tecken på en avmattning.

”AI-marknaden väntas växa med 42 procent per år till 1,3 biljoner dollar vid decenniets slut. Den bygger på befintlig teknik som tillämpad AI och industriell maskininlärning, vilket har stor potential inom de flesta branscher”, summerar Mathias Jensén.

Den digitala transformationen är även högt prioriterad av EU, där ett av målen är att 80 procent av den vuxna befolkningen ska ha grundläggande digital kompetens.

”Både digitala verktyg och människor spelar därför en nyckelroll i denna omvandling, och därför är det viktigt att kombinera dessa resurser”, påpekar Jensén.

”För att frigöra potentialen hos teknik som generativ AI måste organisationer bygga sina kanaler för system som tillåter dataflöde i realtid”.

Nya vanor och trender

Försäljningen av elbilar ökade med 35 procent i hela världen under 2023.

2030 beräknas nästan en tredjedel av alla bilar som säljs i världen vara elbilar och 2040 kommer det att finnas 730 miljoner elbilar på vägarna, exemplifierar Jensén.

ANNONS

”Övergången från förbränningsmotorer till elbilar kräver en tillförlitlig och rikstäckande laddningsinfrastruktur. Och som all elektrisk och elektronisk utrustning kräver denna infrastruktur regelbundet underhåll för att säkerställa laddstationernas kontinuerliga drifttid och undvika onödiga serviceavbrott”, understryker Jensén som ser att IT-branschen har stora möjligheter att bidra positivt till den här utvecklingen.

Läs mer:

Europa tar igen förlorad mark i AI-racet. Dagens PS

Så många chefer vill ersätta dig med AI. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS