Dagens PS

95 procent av allt på nätet kan snart vara falskt

Sant eller falskt
Gick det verkligen en elefant på gatan? Det är säkert, det finns ju på bild. Sanning eller inte, allt mer av informationen idag behöver hanteras med en stor nypa salt beskriver Emma Ridderstad i denna krönika. (Foto: AI producerad bild, Emma Ridderstad)
Emma Ridderstad
Emma Ridderstad
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

På en Techkonferens nyligen framförde Natos biträdande generalsekreterare för innovation en oroande prognos: “Inom några år kommer 95% av internets innehåll vara falskt”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Denna utveckling stärker den redan svåra uppgiften att se flera perspektiv av en sanning eller skilja sanning från fiktion på nätet.

Betraktaren har ansvaret

Metaforen med de blinda männen som skall beskriva en elefant illustrerar dilemmat väl. Männen som står vid benen beskriver elefanten som ett träd och de som står vid snabeln beskriver den som en orm.

Ingen av dem har fel, men det är bara en del av sanningen som de uppfattar.

Den snabbt ökande förmågan hos nya AI verktyg att skapa påhittat, övertygande innehåll, såsom realistiska bilder på påven i en vit dunjacka, lägger ytterligare komplexitet till situationen.

ANNONS

Senaste nytt

Stor risk för företag och privatpersoner

För företag kan det vara katastrofalt när deras varumärke associeras med skadlig eller falsk information som sprids snabbt på nätet.

Enligt NewsGuard, en organisation som spårar falskt innehåll, har webbsidor som publicerar falska artiklar ökat med 1.000 procent sedan maj 2023.

ANNONS

Kritisk utmaning

Denna utveckling utgör en kritisk utmaning för företag när de försöker navigera genom den alltmer komplexa digitala labyrinten.

sant eller falskt?
Vems information är rätt och vad är falskt. Tekniken behöver utvecklas ännu mer för att spåra vad som är sant. (Foto: AI bild av Emma Ridderstad)

Att utveckla och framföra en väl genomtänkt strategi som tar en hänsyn till nya teknologier kommer vara avgörande för företag.  

Ett exempel är blockchain, som kan fungera som en digital garanti mot manipulation och kan kombineras med andra teknologier för att minska spridningen av falsk information.

Blockchain för att säkerställa kvalitet

Genom att använda blockchain kan man spåra produkter bakåt i leveranskedjan för att fastställa av vem de har tillverkats och var.

Detta öppnar upp möjligheter för konsumenterna att ställa högre krav på till exempel miljömässiga och etiska aspekter av produkter de köper.

ANNONS

Förtroende och trovärdighet kommer att vara ovärderliga tillgångar för företag i deras möten med kunder och för att behålla sin kompetens.

Även om det är lätt att bli skrämd av alarmerande siffror, finns det potential för positiva förändringar både när det gäller miljö- och arbetsvillkor.

Relaterade artiklar:

Trots åtgärder – nytt rekord för bedrägerier. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Emma Ridderstad
Emma Ridderstad

Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.

Emma Ridderstad
Emma Ridderstad

Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS