Dagens PS

Chef på Academedia döms för muta: Ville "göra lite pengar"

Det fortsätter att blåsa kring Academedia. En chef på den börsnoterade skolkoncernen har nu dömts för mutbrott.
Det fortsätter att blåsa kring Academedia. En chef på den börsnoterade skolkoncernen har nu dömts för mutbrott. (Foto: Mats Andersson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Den börsnoterade skolkoncernen Academedia har haft en turbulent vår. Nu kommer ytterligare en trist nyhet kopplat till bolaget som också gått knackigt på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i februari i år som nyheten slog ned som en bomb att friskolan Academedias (börskurs Academedia) storägare Rune Andersson sålt sina aktier till finansmannen Roger Akelius.

Risk för politiska regleringar

Ägarbytet fick aktien att rasa och därpå följde en turbulent tid med många turer fram och tillbaka. Efter bara någon vecka hävdes köpet och Academedias anställda och småägare kunde återgå till ett visst lugn.

Samtidigt har den politiska debatten kring friskolornas framtid fortsatt att rasa där regeringen ser över om regelverket behöver skärpas för möjligheterna till vinst och etablering.

Friskolor i skandalläcka – bolagets hemliga dokument

Sveriges största friskolekoncern låter barnen indirekt sätta lönen på lärarna, enligt en granskning. “Måndag hela veckan”, säger skolministern om de återkommande avslöjandena om friskolor.

Det sista Academedia behövde var alltså en ny skandal av det slag som nu har seglat upp.

Enligt Aftonbladet har en fastighetsansvarig inom skolkoncernen dömts för grovt tagande av muta.

ANNONS

Senaste nytt

650 000 kronor

ANNONS

“Mannen har sett till att en viss entreprenör löpande fick uppdrag att måla och renovera skolor från Academedia. I utbyte fick han pengar och American Express-fakturor betalda, motsvarade 650 000 kronor”, skriver tidningen.

I en chatt, som också användes som bevisning, hade Academediachefen och en entreprenör samtalat om uppgörelsen med orden “göra lite pengar”.

De båda inblandade döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Det motsvarar elva månaders fängelse om det valts som påföljd enligt Aftonbladet.

Acadmedias aktie har backat i år såväl som på tre års sikt på börsen. Den 3 maj kommer bolaget med sin nästa rapport. Då får vi se om kvartalssiffrorna kan muntra upp skolkoncernens äktaägare desto mer.

Läs mer:

Aktiespararna säljstämplar Academedia. Dagens PS

Ny muthärva på SEB – fyra nya i åtal. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS