Det sträcker sig över 13 månader med löneökningar på 2,38 procent. Den pågående byggstrejken avbryts med omedelbar verkan.

ANNONS

Omräknat på ett ettårigt avtal håller byggavtalet industrins märke på 2,2 procent.

Parterna kunde nå ett nytt byggavtal utan några direkta eftergifter från facket, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm.

”Jag tycker att landets byggnadsarbetare ska sträcka på sig. Från ett tomt förslag har vi fyllt det med viktiga framtidsfrågor. Framförallt jämställdhet, mångfald, nyanlända och lärlingsfrågan”, säger han till TT.

”Det vi är glada för i dag är också att vi fick till en väldigt kraftig låglönesatsning i vårt avtal, för städgrupperna. De får lite drygt 3 procent.”

Det facket kallar ”attacker på våra lönesystem” har enligt Johan Lindholm bromsat förhandlingarna. Men nu står det klart att striden om lönesystemet är över och att ackordslönerna blir kvar. Och får Byggnads bestämma kommer frågan inte upp på bordet igen.

”Den dörren stängde vi före och under. Och var den stängd innan så kan jag säga att den är förseglad med lås och bom nu” , säger Johan Lindholm.

Sveriges Byggindustrier välkomnar att ett avtal nu är på plats. Arbetsgivarna beräknar att strejken har kostat 100-200 miljoner kronor per dygn.

ANNONS
ANNONS

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!