Dagens PS

Nu ska EU skydda kaffeosten

Kaffeost skyddas av EU
Kaffeost, skuren i bitar och klar att läggas i koppen bredvid, för att skapa den numera av EU skyddade beteckningen kaffeost. (Foto: Pressbild Arla)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 juni 2025Publicerad: 28 juni 2025

Nu får kaffeosten, den norrländska specialiteten, skyddad ursprungsbeteckning inom EU och gör, bland annat, Kalix löjrom sällskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kaffeost?

En färskost framställd av ohomogeniserad helmjölk från get, ko eller ren, är den korta beskrivningen Livsmedelsverket tillhandahåller.

Hemvist i landskapen Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland.

Kaffeosten serveras i bitar, förstås, och läggs i kaffet. Osten säljs och serveras på alla större marknader och events i regionen ovan, inte minst på vitt kända Jokkmokks marknad.

Kaffeosten har en torr yta, som den får via torkning, rökning eller gräddning. Den är oftast platt, 1-5 centimeter tjock och väger 150-500 gram.

Den är, i likhet med exempelvis halloumin, ”gnisslig” i texturen och har en mild, rund smak med tydlig karaktär av den mjölk den göras av, olikartad om den kommer från ko, get eller ren.

Kaffe på flyget? Ingen självklar höjdare. Dagens PS

Långa kalla vintrar bakom

Det viktiga är att den används ihop med kaffe. Kaffeosten skärs i bitar, läggs i det varma kaffet och förtärs tillsammans i en mix där kaffet även sätter smak på kaffeosten.

ANNONS

Historien bakom?

Långa, kalla vintrar i norr har gett livsmedel som behövt tinas i kokande buljong för att kunna ätas.

Kaffeosten har varit ett konkret utslag av nödvändigheten i att spara sommarens gåvor till långa, kalla vintrar, skriver Smaka Sverige.

När sedan kaffet gjorde entré i de svenska hushållen i norr blev kokkaffe ett alternativ till buljonggrytan och längs vägen blev vanan att lägga ostbitar i kaffet mer uppskattat än att lägga dem i buljongen.

Kaffeosten var född och den var och är mer förknippad med kokkaffe än med det mer hälsosamma bryggkaffet.

Jokkmokks marknad, känd i vida kretsar och ett ställe där kaffeosten har sin givna plats och når en av årets definitiva konsumtionstoppar. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Brödost eller bondost

Kärt barn sägs ha många namn och det gäller även kaffeosten som på finlandssvenska betecknas som brödost eller bondost och på finska kahvijuusto, leipjuusto eller juustoleipä.

Kanske borde vi välja något av de namnen? Kaffeosten är, trots allt, en traditionell nordfinsk rätt med gamla anor i norra Finland, men som sedan tagit sig över gränsen och berikat svenskarna.

ANNONS

Inget att förvånas över. Inte ens den falukorv som blivit ett politiskt tillhygge i modern tid är ju svensk utan kom till oss via tyskar, som arbetade i gruvorna i Falu-trakten.

I USA är kaffeosten för övrigt känd som ”Finnish squeaky cheese”.

Kaffeosten får nu, i vilket fall, skyddad ursprungsbeteckning inom EU.

Syftet med denna beteckning, förkortad SUB, är att hjälpa de som producerar livsmedel och jordbruksprodukter att kunna lyfta deras kvalitet.

SUB-beteckningarna ska även ge konsumenter trovärdig information om produktens mervärden, kvalitet och ursprung och även stödja traditionella kunskaper och lokalt mathantverk.

Vad en kopp kaffe gör med din magkänsla – på riktigt – Dagens PS

Tre varianter hos EU

Inom EU finns tre varianter av skyddade beteckningar för matvaror med olika typer av krav kopplade till beteckningen.

Förutom SUB, skyddad ursprungsbeteckning, finns även SGB, skyddad geografisk beteckning och GTS, garanterad traditionell specialitet.

ANNONS

De skyddade beteckningarna märks med särskilda symboler och totalt är cirka 4000 produkter inom livsmedel, vin och sprit märkta med dessa symboler.

Vill du göra kaffeosten själv erbjuder Arla ett recept med 2 liter ekologisk lantmjölk, ½ dl vispgrädde och 2 tsk ostlöpe som ingredienser och tipsar om att kaffeosten är god även till glass och varma hjortron.

Kaffets kris föder kreativitet – och nya foodtech-trender. Realtid

Fakta/Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB

  • Allåkerbär från Norrland
  • Bohusläns Blåmusslor
  • Gotlandslins
  • Grebbestadostron
  • Hjälmargös
  • Hånnlamb
  • Kalix löjrom
  • Rökt Vättersik
  • Upplandskubb
  • Wrångebäcksost
  • Vänerlöjrom

    (Källa: Livsmedelsverket)
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS