Fler länder inför turistskatt mot överturism – Gotland vill haka på

Färgglada hus på en grekisk ö – nu kostar ett dagsbesök tre euro (Foto: Canva)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 22 juli 2025Publicerad: 22 juli 2025

Perfect Weekend guidar dig genom den växande trenden där överturism leder till turistskatt. Nu vill även starka röster på Gotland införa avgift på turister – men regeringen sätter stopp. Samtidigt går Grekland, Spanien och Mexiko vidare med full fart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det började med en fem-euroslapp i Venedig. Nu inför Grekland turistskatt på ön Symi – tre euro för varje dagsbesökare. Beloppet är blygsamt, men symboliken är massiv. Land efter land hoppar på tåget, eller snarare färjan, mot en ny modell för global turism. Och det handlar inte längre bara om att tjäna pengar på besökare. Det handlar om att överleva dem.

Bilden föreställer en fiskebåt på Gotland. Det blir allt svårare att hitta yrkesfiskare i Sverige.
Gotland vill ta betalt för sommarturismen. (Bild: Anders Wiklund/TT)

Gotland vill införa turistskatt – men regeringen säger nej

Regionstyrelsens ordförande på Gotland, Meit Fohlin (S), vill införa en turistskatt – exempelvis 100 kronor per gäst och natt – för att finansiera underhåll av parker, sopor och toaletter under sommarens turistinvasion. Flera andra svenska turistkommuner håller med. I en enkät från SVT svarade hälften av de tillfrågade kommunerna ja till någon form av lokal turistavgift.

Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) sätter ner foten. “En ganska dålig idé”, säger hon om turistskatt och understryker att det inte finns några planer på att ändra lagen. Visit Sweden och Visita har också uttryckt skepsis och varnar för att sådana avgifter kan skada besöksnäringen.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Symi går före i Grekland mot överturism

Symi är vykortsvackert och beroende av turism. Men med 3 000 bofasta och upp till 5 000 turister – varje dag – är trycket för stort. Vatten, avlopp och sophantering går på knäna. Färjebolagen kommer nu att kräva in skatten, som ska gå till att stärka infrastrukturen – och kanske rädda ön från sin egen framgång.

“Det är inte bara en symbolisk avgift. Det är en ekonomisk och miljömässig nödvändighet”, säger en lokal tjänsteman till The Independent.

Turister trängs i Venedig. Staden hamar på listan som vi helst ska undvika 2025.
Sightseeing i Venedig på söndag? Tänk om.. (Foto: Unsplash)
ANNONS

Italien och Spanien var först med turistskatt

Venedig införde sin turistskatt redan 2024. Fem till tio euro för dagsturister. Och så ett tak på antalet kryssningsfartyg. Målet är att skydda lagunen – och invånarnas tålamod.

Spanien har haft turistskatt i flera regioner i över ett decennium. I Barcelona och på Balearerna är skatten nu högre än någonsin. Men det räcker inte. Därför stramas reglerna åt kring olagliga uthyrningar, bussresor och kryssningsanlöp.

Läs även: Turistmetropolerna som vägrar bli världsarv: livrädda för massturism

"Skandi-sommar" lockar efter hettan i Sydeuropa
Fiskehamn på Lofoten – Norge planerar en övernattningsskatt på tre procent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix/TT/

Belgien, Norge och Kanada på tåget

Brugge i Belgien vill införa skatt på bussturer. I Norge planeras en övernattningsskatt på tre procent. Kommunerna ska få behålla intäkterna själva. Det är ett smart sätt att möta ökade krav på lokal service i små turisttäta samhällen som Flåm och Lofoten.

Kanada har ännu ingen nationell turistskatt, men trycket växer. På Prince Edward Island vill man införa tak för antal besökare – annars riskerar landskapet förstöras.

Mexiko och USA följer samma väg

ANNONS

Mexiko har redan infört en besökarskatt i Baja California Sur – cirka 275 kronor per person. Den ska väga upp kostnader för kryssningsturism och resortsatsningar. USA ligger inte långt efter. New York och Los Angeles har länge haft hotellskatter, men nu diskuteras även ekologiska avgifter i Hawaii, särskilt vid överbelastade stränder och korallrev.

Turistskatt: Ny normal i resandet

Med Greklands besked om turistskatt är trenden glasklar: världen håller på att beskatta sig bort från överturism. Det handlar om att bromsa, inte förbjuda. Om att rädda platserna vi älskar – innan vi älskar dem till döds. Vad som började som små lokala avgifter är nu ett globalt verktyg. Turistavgifter är inte längre något extra. De är framtidens entrébiljett.

Läs även: Massturism i semesterparadiset – nu kommer en turistskatt

Barcelona har en slags hatkärlek till sina turister.
Barcelona hyser en slags hatkärlek till sina turister. (Foto: Pixabay)

Turistskattens nya karta

  • Italien: Dagbesökare i Venedig betalar 5–10 euro. Gäller inte övernattare.
  • Spanien: Mallorca, Ibiza och Barcelona tar ut nattavgift på hotell.
  • Grekland: Symi tar tre euro per dagsbesökare via färjan.
  • Norge: Föreslagen 3 procent skatt på övernattningar.
  • Belgien: Brugge vill införa skatt på bussturister.
  • Mexiko: Avgift på cirka 275 kr för internationella besökare i vissa delstater.
  • USA: Lokala hotellskatter i storstäder. Nya ekologiska skatter diskuteras.
  • Kanada: Inga skatter ännu, men krav på begränsningar växer.
  • Sverige: Gotland vill – men regeringen säger nej.

Fler länder på gång: Japan, Frankrike, Kroatien och Indonesien.

Läs även: Analys: Arlanda har blivit en statsfinansierad taxfree-butik med flygskam i bakfickan

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS