Köpenhamn slår Stockholm – i alla fall när det gäller livskvalitet, kollektivtrafik och gastronomi. I dag fyller Öresundsbron 25 år, och vad passar bättre än att fira med en tur över sundet, undrar Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling i en krönika.
Krönika: Därför ska du alltid åka till Köpenhamn


Mest läst i kategorin
Här är staden som får svenskar att fundera på varför vi inte bara blir lite mer som våra danska kusiner. Perfect Weekend packar väskan och tar tåget över bron.

En tågresa till Köpenhamn som slår allt
I undersökning efter undersökning hamras budskapet in: Köpenhamn slår Stockholm. Den danska huvudstaden är en suverän stad att bo och leva i. Och ja, som turiststad är Köpenhamn också en självklar vinnare.
Jag var nyligen tillbaka i Dronningens by och, som vanligt, trivdes jag förträffligt. Mycket är bra, men det bästa är förstås kollektivtrafiken. Pendeltåget från Skåne till Själland är bekvämare än alla sina småsyskon i Sverige.
Dessutom går tågen över sundet tre gånger i timmen. Biljett köper man smidigt i Skånetrafikens app, med fin rabatt om man är fler än en.

Tivoli i Köpenhamn – mer än bara karuseller
Självfallet är storflygplatsen Kastrup ett av många nav på resan.
Väl framme i huvudstaden gick vi på Tivoli, som är sagolikt vackert. Här finns en handfull restauranger som kan tävla med de bästa i Stockholm – och ja, de är ungefär tio gånger bättre än det som finns på Gröna Lund och Liseberg.
Vi var där för att proväta på Maison Dali. Varje sommar bjuder Tivoli in en internationell kock som får skapa en avsmakningsmeny. I år var det skotten Tristin Farmer tur. Läs gärna min intervju med honom här.

Tristin Farmer är från Skottland, men blev en riktigt bra kock när han arbetade på Frantzéns Zen i Dubai. Nu ska han starta en brasseriekedja i Dubai med fokus på fisk.
Hur smakade maten på Maison Dali? Svar: suveränt, förstås. Jag gillade speciellt att man gjort en hyllning till dansk mat med en flæskesteg. Man vågade också fritera fisk och toppa den med exklusiv kaviar och ännu bättre champagne. Det var mycket mat och många rätter, men ändå rullade vi inte tillbaka till Huvudbanegården.
Många stjärnkrogar tar semester över sommaren. Det hedrar Tivoli att man gör motsatsen. Ser redan fram emot nästa års gästspel.
Läs även: Krönika: QR-koder förstör restaurangupplevelsen

Noma-effekten i Köpenhamn
Köpenhamn nämns alltid som Skandinaviens ledande stad för gastronomi. Denna utveckling började med Noma, som René Redzepi öppnade redan 2004. Restaurangen blev en världssensation och lockade gäster från hela klotet till Köpenhamn.
Men krogen blev också en plantskola som nu ynglat av sig över hela Norden. Vår svenska kockstjärna Niklas Ekstedt har pryat på Noma – liksom många andra bra kockar i Danmark som nu öppnar och driver egna stjärnkrogar.
Det är ingen slump att Köpenhamn leder utvecklingen. Man började tidigt och fick stöd, både av en massa privatpersoner och av det offentliga. Här är tre exempel:
Visit Denmark jobbar målmedvetet med gastronomi som dragplåster.
Staten har stöttat med direkta medel till Nordic Food Lab, ett forskningsinitiativ som grundades av Noma för att utveckla det nordiska köket.
Man har också byggt kluster: Copenhagen Cooking är en matfestival med offentlig finansiering.
Sverige står still
Sverige har inget liknande. Under den förra borgerliga regeringen fanns ett initiativ, men det var förstås tidsbegränsat och sedan länge glömt – och inte ersatt av något nytt.
Nu kanske du tänker att det är så dyrt i Köpenhamn. Speciellt att äta på stjärnkrogar. Svar: ja. Men kvalitet kostar. Och när det kommer till företeelser som massturism så är inte lokal skatt på Gotland lösningen – utan högre priser.
Bulkturism och all inclusive kommer aldrig att bli grejen i Norden, med ett lönetryck som skulle få hotellägare och restauratörer vid Medelhavet att svimma. Vi måste satsa på kvalitet och ta bra betalt, precis som våra kusiner på andra sidan sundet.
Läs även: 17 nya skäl att åka till Köpenhamn i sommar
Danskarna skrattar hela vägen till banken
När jag skriver detta fyller Öresundsbron alltså 25 år – en imponerande länk som fortfarande binder samman två länder och kulturer. I Sverige har det länge pågått en kampanj för lägre priser för att köra bil över sundet.
I Danmark har man inte klagat så mycket, utan istället använt pengarna till nya infrastruktursatsningar – som exempelvis en tunnel till Tyskland. När väl den öppnar kommer människor från Hamburg att åka tåg till Köpenhamn för att äta lunch och sedan åka hem igen.
Jag förstår dem. Och jag förstår att danskarna skrattar hela vägen till banken.
Själv åker jag tillbaka till Stockholm och fortsätter att propagera för att Sverige ska bli lite mer som Danmark. Det bästa vore förstås om vi blev ett nordiskt tre-rike med även Norge inkluderat, precis som Kristian Tyrann ville för drygt 500 år sedan.
Men tyvärr gick han lite hårt fram vid Stockholms blodbad – men hallå, det är ingen anledning att gråta över gammal spilld mjölk. Eller ja, blod som rann ned från Stortorget till Västerlånggatan den 7–9 november 1520.
Nu blir vi alla lite mer danska. Och lyckliga.
Läs även: Tre sköna tips till Köpenhamn, världens lyckligaste stad

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.