Perfect Weekend handlar alltid om att må bra – inte bara se bra ut. En klassisk studie från Helsingfors ger en tankeställare till alla som planerar bantning i sommar – och väcker frågor som fortfarande diskuteras i forskarvärlden.
Varning: bantning kan göra mer skada än nytta


Mest läst i kategorin

Viktjakten som gick fel
“Att banta är alltid bra – eller?” För de flesta låter det som sunt förnuft: färre kilon, friskare hjärta, lägre risk för diabetes. Men forskarna Thorkild I A Sørensen, Aila Rissanen och deras kollegor bestämde sig för att testa den gamla sanningen. De följde nästan 3000 överviktiga personer utan andra sjukdomar i hela 18 år. Resultatet? De som medvetet försökte banta hade faktiskt en högre dödlighet än de som höll vikten stabil – eller till och med gick upp några kilon.
När forskarna delade upp grupperna syntes en tydlig trend: de som inte försökte banta och höll vikten stabil levde längst. De som aktivt försökte gå ner i vikt och lyckades hade däremot nästan dubbelt så hög risk att dö under perioden.

Det handlar inte bara om kilon
Varför blev det så här? En förklaring kan vara att kroppen uppfattar bantning som en stressfaktor. En annan är att vissa underliggande sjukdomar inte upptäcks i tid när folk rasar i vikt. Flera experter som kommenterat studien varnar också för att dra för snabba slutsatser. Forskaren Rena Wing, känd för National Weight Control Registry i USA, har i flera intervjuer poängterat att planerad viktnedgång kan ge positiva hälsoeffekter – men framför allt för personer med kraftig fetma och tydliga riskfaktorer.
Enligt Wing handlar det mer om att förändra livsstil långsiktigt än att snabbt tappa kilon. Den slutsatsen stöds också av Socialstyrelsens rekommendationer: är du överviktig men frisk är det viktigare att ha bra kostvanor, röra på sig och undvika rökning än att stirra sig blind på vågen.
Bantningshetsen fortsätter
Sedan denna studie publicerades 2005 har bantning blivit en ännu större industri. Nu är det inte bara pulverdieter och träningsprogram – nu injicerar folk semaglutid för tusentals kronor i månaden för att minska sötsug och hungerkänslor. Det är en trend som oroar flera svenska forskare.
Professor Ylva Trolle Lagerros vid Karolinska Institutet säger: “Men läkemedlen ska inte betraktas som bantningsmedel för alla med lite övervikt.” Hon menar att den här typen av forskning är viktig just för att påminna oss om att hälsa är mer än siffror på en våg.

Hälsa är inte alltid smalhet
“Avsiktlig bantning hos överviktiga personer utan kända sjukdomar kan vara skadlig på lång sikt,” skrev forskarna redan då – och orden har åldrats väl. Kanske är det just det vi ska ta med oss in i vårens hets kring strandkroppar och träningsmål. Är du frisk, rör på dig och lever hyfsat sunt – då gör du redan mycket rätt.
Ibland gör man bäst i att bara njuta av livet – och Perfect Weekend – precis som man är. Det kan till och med rädda livet på dig.
Fakta
- Studien baseras på en 18-årig uppföljning av 2 957 personer med BMI över 25.
- Samtliga deltagare var fria från andra sjukdomar när de gick med i studien.
- Viktförändring och avsikt att banta följdes upp, och därefter registrerades dödligheten.
- Flera nyare studier visar att långsiktig livsstilsförändring ofta är mer effektivt än kortvariga dieter.
Källor: PLoS Medicine, American Journal of Clinical Nutrition, Socialstyrelsen, Karolinska Institutet

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.